Українським фермерам варто подумати про промислове вирощування хурми
В Україні почали активно вирощувати зимостійкі гібридні форми з невеликими плодами. Поки що таких насаджень зовсім небагато, і вирощують їх тільки на присадибних ділянках.
Однак всі сорти та гібридні форми хурми, отримані в результаті схрещування хурми віргінської та хурми східної, зимостійкіші, ніж хурма східна. Завдяки цим властивостям промислове вирощування хурми на півдні материкової України стає цілком реальним, вважають учені.
«Урожай гібридних сортів транспортабельніший та лежкіший, серед них багато однодомних та партенокарпічних форм, у гібридної хурми незначне або майже відсутнє осипання гілок та зморщування плодів», – про це йдеться в дослідженні кандидатів біологічних наук Василя й Наталії Дерев’янко щодо перспектив і продуктивності насаджень гібридної хурми.
Зокрема, науковці виокремлюють підвищену зимостійкість великоплідних гібридів третього покоління (до 300 гр.) – Гора Говерла, Гора Роман-Кош та Пам’ять Черняєва. Також згадуються придатні до вирощування в будь-якому регіоні України зимостійкі гібридні форми з невеликими плодами (до 80 гр.), наприклад Соснівська та Чучупака.
Вони, за своєчасного збору, можуть зберігатися у звичайному прохолодному приміщенні близько двох місяців. Гібрид Божий дар (до 100 гр) має помірну врожайність і зберігається близько місяця. Тверді плоди сорту Дар Софіївки (140-160 гр), що не потребує запилювачів та витримує до -27С, здатні зберігатися близько 3 місяців.
Тож ці властивості – це очевидні переваги, що стимулюватимуть промислове вирощування хурми на півдні материкової України, вважають учені.
SEEDS.org.ua за інформацією AgroTimes
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!