Український фермер вирощує під Одесою бразильські екзотичні овочі
Український фермер Дмитро Євдокимов із села Шевченкове Кілійського району не перестає дивувати не тільки Україну, а й весь світ незвичайною агропродукцією, яку вирощує: ожиномалина, земклуника, шарафуга – нещодавно цей і без того екзотичний список доповнився ще однією новинкою.
Цьогоріч агроекспериментатор продемонстрував бразильську екзотику – ароматний овоч кассабанану.
“Кассабанана – тропічна рослина родом з Південної Америки, а точніше Бразилії. Вирощують культуру в країнах з тропічним і субтропічним кліматом, й найкращий зріст вона показує в місцях з високою вологозабезпеченістю. З огляду на катастрофічні заморозки та посуху цього сезону, до останнього сумнівався, що вдасться отримати хоч якийсь врожай, адже рослина дуже примхлива”, – розповідає Дмитро Євдокимов.
“У цієї культури досить довгий період від моменту сходу насіння до дозрівання плоду, тому було вирішено вирощувати через розсаду. Насіння посіяв в лютому, в кінці травня пересадив розсаду в город. Зазначу, що рослина швидко розвивається, випускаючи численні ланки довжиною в кілька метрів, подібно ліані, або нашому українському гарбузу. Якщо поруч з тим місцем де кассабанана зростає є паркан або сарай, вона, немов присосками, може піднятися на них”, – ділиться досвідом фермер.
За словами аграрія, ніякої додаткової підгодівлі вносити не потрібно, шкідники та хвороби також обійшли культуру стороною.
“Зовні кассабанана – екзотична красуня. Листя в неї великі, цвіте яскравим жовтим кольором. Молоді плоди мають шкірку зеленого кольору. Згодом, коли вони дозрівають, колір змінюється на фіолетовий, а сам плід зовні нагадує кабачок”, – додає експериментатор.
Як зазначає Євдокимов, плоди кассабанани довгі, близько 30-60 см. При цьому в ширину вузькі – 7-11 см.
“У розрізі плоду – жовта м’якоть з цікавим динним ароматом. У сирому вигляді вона соковита, смак можна описати як щось середнє між гарбузом, динею і яблуком, з нотками персика. Молоді плоди, як у кабачків, мають тонку шкірку. Дозрілі плоди кассабанани мають більш товсту шкірку, а всередині велике насіння, яке потрібно вичищати. Зі стиглого овоча виходить смачний джем, варення, соки”, – розповідає Дмитро.
За словами фермера, плоди відрізняються гарною лежкістю, зібраний навесні врожай зберігався до кінця літа.
Як заробити на нішевих продуктах в Україні? В яке крафтове виробництво доцільно інвестувати і які технології допоможуть зібрати максимальний врожай?
Відповіді на ці питання Ви почуєте від провідних агрофахівців під час Міжнародної конференції:
“Ніші. Технології. Інвестиції” з циклу “Збільшення прибутків в агробізнесі”
від Sapienza.media
28 жовтня у Міжнародному Виставковому Центрі (МВЦ, Київ).
SEEDS.org.ua за інформацією Agri-gator
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!