Українські ягідники втратили полуниці на 150 тисяч доларів
“Ягоди далеко не такі рентабельні, як їх малюють в ЗМІ”, стверджує керівник ТОВ “Українська ягода” Тарас Баштанник. На думку фахівця нинішній сезон був одним з найважчих – постраждало багато врожаю, полуниці втратили на 150 тис. доларів. Докладніше – в інтерв’ю Тараса Баштанника.
– Колись давно Ви запропонували ідею керівництву агрокомпанії, і прописали бізнес-план, в якому значилося, що мільйон доларів окупиться за 4 роки. З тих пір пройшло достатньо часу, чи вдалося реалізувати написане?
– Через низку причин, мільйон не окупився. По-перше, постійно йде реінвестування прибутку в розширення площ, переробку, і заморозку. По-друге, цей бізнес-план прописувався до девальвації гривні, і на той момент, це були зовсім інші гроші.
Така ситуація певним чином підкосила весь бізнес, не тільки ягідний. Крім цього, я не можу згадати з 2012 року жодного сезону без будь-яких погодних форс-мажорів, які б не скорегували фінансовий план.
– Наскільки складним виявився цей рік? Чи вплинуть погодні аномалії в подальшому на урожай?
– Якщо чесно, на моїй пам’яті це найважчий сезон. У травні була неймовірна кількість дощів, в червні вкрай висока температура. Через ці перетрубації постраждало багато врожаю, полуниці втратили на 150 тис. доларів. В якійсь мірі це також недоробка агрономів.
…на моїй пам’яті це найважчий сезон…
На жаль, управлінець бізнесу не може досконально розбиратися у всіх структурах, необхідно делегувати, але в нашій країні, з нашою ментальністю це складно. Доводиться займатися мікроменеджментом.
– Відносно органічних ягід: у чому їх принципова відмінність від звичайних, і чи варто переплачувати?
– Відмінність в технології вирощування. Якщо ми говоримо про органіку, то там жорстко обмежені допустимі використання пестицидів, більшість взагалі заборонені. У теорії, ця продукція може бути більш екологічною. Але якщо правильно підходити до агрономії, то ягода в яку внесли добрива або хімію, буде теж в нормі.
…рослини не розбираються, що ви їм дали…
З чисто наукової точки зору, що таке органіка? Добрива у вигляді органіки? Це гній. Якщо ви дасте рослині гній, воно не буде його сприймати, тому що це органічна форма фосфору калію або азоту. І тільки через пару років після певних біохімічних реакцій, цей гній перейде з органічної форми фосфору калію в нітратну. Рослини не розбираються, що ви їм дали.
– Окрім перебільшення винятковості органічної продукції, які ще міфи аграрного сектору існують?
– Міф про те, що в ранніх кавунах величезна кількість нітратів. Термін дозрівання взагалі не відноситься до нітратів, вони не можуть прискорити процес дозрівання. Міф про те, що купувати у бабусь якусь ягоду безпечніше, ніж у звичайних виробників.
Це помилка, тому що бабусі найчастіше всього взагалі не обробляють ягоду, і там проблеми з мікробіологічними показниками. Можуть обробляти найдешевшою хімією з базару, а це взагалі отрута для людського здоров’я.
А ще, ягоди далеко не такі рентабельні, як їх малюють в ЗМІ.
Коли ви вирощуєте ягоду, на вас обов’язково хтось заробляє. В першу чергу це продавці посадкового матеріалу. Заробляють в хорошому сенсі. Якщо хтось, наприклад, продав мені машину, він на мені заробив, але я ж не проти.
– Чи є проекти, які Вам би хотілося реалізувати, але до яких поки не готовий український споживач?
– Український споживач мало до чого взагалі готовий, він досить консервативний. Мені дуже подобається європейський тренд на овочі та фрукти в упаковках, порізані і готові до вживання. Це чудовий снек. У нас подібне є на прилавках, але в малій кількості. І це пов’язано не з тим, що його не пропонують, а з тим, що його не купують.
SEEDS.org.ua за інформацією Agri – Gator
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!