Українські вчені створюють нові сорти гігантської овочевої сої
Соєю на півдні України нікого не здивуєш. У степовій Таврії аграрії відшліфували технологію її вирощування до дрібниць, і на поливних землях незмінно отримують чудові врожаї.
Та в Інституті зрошуваного землеробства НААН України під Херсоном узялися експериментувати із небаченою ще в південних степах соєю — овочевою. З Національного центру генетичних ресурсів рослин України (Харків) отримали насіння п’ятнадцяти сортів цієї культури походженням з Китаю, Японії та США.
Для початку висадили крихітну дослідну ділянку — по два квадратних метри площі на кожен сорт. До 2027 року тутешні науковці планують вивести власні високопродуктивні гібриди овочевої сої, ідеально адаптовані для нашого клімату.
“В овочевій сої надзвичайно великий вміст рослинного білку — до чотирнадцяти відсотків. Причому цей білок дуже насичений, близький до тваринного — молочного, м’ясного. Недарма її просто обожнюють у Китаї та Японії. А США у часи Другої світової війни вона просто врятувала, ставши надійним джерелом провізії для військових”, — розповідає провідний співробітник відділу селекції Інституту зрошуваного землеробства, кандидат сільськогосподарських наук Віра Боровик.
“За кордоном активно займаються й виведенням нових сортів. У звичайної сої тисяча бобів важить 150—180 грамів, тоді як у японців вже є сорти, де маса такої ж їх кількості сягає 800 грамів! А ми чим гірші? Та нічим! Гадаю, і свої боби-гіганти виростимо”, – переконана фахівець.
Отримавши перший врожай, херсонські селекціонери на власному досвіді переконалися: ніяких складнощів у вирощуванні овочевої сої немає. Її досить просто і на великій плантації, і на дачі «підняти». Дозріла вона на дослідній ділянці вже наприкінці липня — на початку серпня.
Технологія використовувалася практично та сама, що у сої звичайної, а вартість і рентабельність культури помітно вища — 17—20 тисяч гривень за тонну. Тому фермери вже навідуються до інституту й цікавляться, коли можна буде купити елітне насіння на більші площі.
Та до цього ще далеко, хоча науковці й самі не проти колись скуштувати страви зі свого “дітища”. Адже їх небачена кількість: овочеву сою у стані молочно-воскової стиглості й запікають, і варять, і на пару готують, і в салати додають.
SEEDS.org.ua за інформацією Голосу України
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!