Українські науковці створили посухостійкі гібриди соняшнику для південних регіонів
Посуха на півдні України, яка забрала значну частину врожаю аграріїв, спонукала українських науковців до пошуку нових, посухостійких форм для створення гібридів які матимуть високу толерантність до посухи. Фахівці Всеукраїнського наукового інституту селекції “ВНІС” цьогоріч випустили на ринок одразу кілька таких видів соняшника, пише SEEDS.
Перш за все йдеться про гібрид соняшнику “Лайм”. За словами Станіслави Хомутовської, провідного фахівця відділу біотехнології рослин, він забезпечує рекордну врожайність в своїй групі стиглості. Стійкий до нових рас вовчка соняшникового A-G+. Гібрид вирізняється високою адаптивністю до різних умов вирощування.
“У лінійці SU-гібридів соняшників, маємо еволюційну новинку на ринку насіння соняшнику – гібрид “Амато”. Рослина формує крупну корзинку та має високий вміст олії. Вона, сподіваємось, стане лідером з врожайності в умовах посухи та толерантний до нових рас вовчка. Гібрид внесено до Державного реєстру сортів рослин тільки у 2019 році”, – додає експерт.
Для тих фермерів, які обирають високоолеїнові соняшники, фахівці ВНІС підготували високоврожайний гібрид під назвою “Еверест”, що має досить високий потенціал врожайності – 6,2 т/га.
“Він вирізняється помірною посухостійкістю та показує найкращий результат на високому агрофоні з достатнім вологозабезпеченням. Така рослина відмінно використовує осінньо-зимові запаси вологи.
Сучасна селекція налаштована на те, щоб вивести посухостійкий і жаростійкий гібриди, які будуть адаптовані під зміни клімату”, – каже фахівець Інституту селекції.
Це далеко не перші кроки Інституту на шляху вдосконалення посухостійкості соняшника – рослини, притаманної саме для півдня України.
“Минулого року ми вже випустили дві новинки, це “Шенон” та “Євро”. Дані гібриди дуже популярні у Миколаївській та Одеській областях – це той регіон, де найгостріше відчувається брак вологи.
Зараз вони гарно себе почувають і ми чекаємо на перший врожай вже у вересні. Сподіваємось на гарну врожайність”, – додає Станіслава Хомутовська.
Однак фермеру потрібно розуміти, що фінальна врожайність залежить не тільки від генетичного потенціалу гібриду, а й від підібраної технології для кожного поля, нагадує експерт.
“Розумієте, кожен окремий гібрид може показати себе зовсім по-різному. Поля України суттєво відрізняються за складом ґрунтів. Десь росте краще, десь – повільніше.
Також дуже важлива система захисту і живлення, сівозміни, обробіток. Але ми працюємо, перш за все, на урожайність”, – зазначила Станіслава Хомутовська.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!