Українські фермери заходилися вирощувати доволі прибутковий фундук
В Черкаській області неподалік Умані підприємець Макар Терещенко заснував господарство Hazelstar і успішно вирощує фундук, який має шалений попит. За належного догляду, сад даватиме гарний врожай: до 4 тонн з гектара.
“Попит на фундук шалений, бо для українців це нова культура, як жимолость чи кизил. У людей ростуть фундукові дерева, але поки що з них бояться робити бізнес”, — каже Терещенко.
Макар Терещенко розповів, що торік розсадник його компанії отримав офіційний статус, пройшов сертифікацію і внесений у реєстр суб’єктів насінництва та розсадництва.
В Україні є 11 легальних розсадників, які продають саджанці з усіма паперами. Якість саджанця з розсадника повинна підтверджуватися документами від карантинної служби, сертифікатом проби на віруси, сертифікатом відповідності сорту. Вартість такого саджанця сягає 4 доларів.
Українці бачать перспективу цієї культури і теж потроху збільшують площі горіхових садів. Потенціал України у вирощуванні фундука надзвичайно великий та сильно недооцінений, каже власник Hazelstar.
У Польщі фундук вирощують на ділянках від 2 га. Він росте і плодоносить 40 років, що гарантує родинам дохід. Так само садівництво розвиватиметься і в Україні.
Багато хто вважає, що фундук — культура для лінивих, бо горіховий сад порівняно з фруктовим потребує менше догляду. Проте це не так. Фундук треба обрізати, обробляти засобами захисту від шкідників, зрошувати і тільки тоді відповідні сорти даватимуть гарний врожай: до 4 тонн з гектара.
Терещенко заклав 9 га саду, тепер планує значно збільшити площі. Затрати на саджанці становлять близько 3 тис дол на гектар. Також молодий сад необхідно поливати.
Зате для фундука не потрібні холодильники та садові шпалери. Горіхові сади також не вимагають так багато людей для збору врожаю, як фруктові.
“Коли ми почали займатися фундуком, то зрозуміли, що в Україні дуже мало якісного посадкового матеріалу. Ми імпортували, але ціна кусається, бо до неї додається вартість розмитнення. Ми вирішили закласти власний розсадник. Для цього офіційно закупили матеріал у Польщі”, — пояснює Терещенко.
Варто зазначити, що тільки в 2018 році Україна імпортувала фундука на 5 млн дол. В основному, його купували кондитерські компанії. Світовий ринок фундука оцінюють в 0,7 млн тонн. Основні виробники — Туреччина, США, Італія, Іспанія та Греція. Туреччина вирощує 400 тис тонн цього горіха.
SEEDS.org.ua за інформацією Економічна правда
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!