Українські фермери недооцінюють промислове вирощування лопуха
Лопух, або ж реп’ях – широко поширена бур‘янова рослина, яка зростає у нашій країні скрізь. Зазвичай від нього намагаються позбутися, однак для сільського господарства лопух також може стати в пригоді.
Вирощування лопуха не є популярним напрямком – в промислових масштабах його не вирощують. Але це саме та ніша, яка може приносити відчутний прибуток, адже конкуренція на цьому ринку практично непомітна.
Сировина лопуха має попит й у фармацевтичному та косметичному виробництві. До того ж культивування лопуха може стати базою для розширення різноманітності одержуваної харчової продукції, бо інтерес до нових, смачних та ще й лікувальних продуктів швидко зростає.
В Японії лопух вже давно вважають дієтичним овочем. Тут лопух великий (Arctium lappa) культивують, як звичайний овоч та масово вирощують на городах. У цій країні він відомий під назвою “гобо”.
Масло реп’яха знайшло застосування в промисловості: у миловарінні, виготовленні оліфи та обгорткового паперу, в експлуатації гіроскопічних приладів. У боротьбі зі шкідниками сільськогосподарських культур (гусениці капустяної білявки, совка, моль).
При шкіряних захворюваннях у домашніх тварин та у великої рогатої худоби, застосовують відвар (одну частину коренів лопуха на десяту частину води), яким миють тварин.
Деякі садівники використовують великі листи лопухів, щоб укрити ними від яскравого сонця тільки що висаджену у відкритий ґрунт розсаду кабачків, патисонів та інших рослин.
Дізнавайтеся більше про новітні ідеї, тренди та технології агробізнесу на конференції від агромедіа-агентства Sapienza “Збільшення прибутків в агробізнесі“, яка відбудеться 29 жовтня у Міжнародному Виставковому Центрі.
SEEDS.org.ua за інформацією АгроЮг
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!