Українські фермери можуть непогано заробляти на смородинових бруньках

0 2 202

Смородина – ягода доволі поширена в Україні. Однак не всім відомо, що заробляти можна не тільки на ягодах цієї рослини. Набагато дорожче коштують смородинові бруньки.

Кілька років тому в український кулінарний лексикон увірвалося нове, або краще сказати забуте, слово «контабас». Це стародавній український напій, що виготовляється на основі спеціально підготовленого дистиляту та витримується у скляних кубах на свіжозрізаних бруньках чорної смородини.

Появою цього напою завдячуємо Романові та Андрію Пелехам, які знайшли у 2018 році на Закарпатті 100 л контабасу із запасів 1993 року, але що найважливіше, разом  з напоєм було віднайдено загублений рецепт виготовлення. Це дало можливість хлопцям налагодити виробництво і тепер кожен може скуштувати цей ароматний напій.

Напій має присмак деревних нот, кави, гіркого чорного шоколаду та зеленого яблука. Однак цей напій відкриває можливості не тільки для гурманів та поціновувачів його унікального смаку, а й для фермерів, адже його головним складником є смородинові бруньки.

Збирати смородинові бруньки можна майже з будь яких сортів, але найкращий сорт «Ювілейна копанева», бо на ній виростає найбільша кількість бруньок. Вік куща може бути будь-який, головне щоб бруньки містили побільше олії і мали приємний запах.

Для виготовлення контабасу важливо, щоб бруньки містили якнайбільше ефірних олій. Тоді він стає найбільш м’яким і смачним.

Оскільки бруньки можна зрізати лише один раз на рік, виготовлення напою є дуже трудомістким та дорогим. Для виготовлення 10 пляшок необхідно зібрати майже 5 літрів бруньок, а збір проходить лише 4 дні на рік і відбувається винятково ручним способом.

Найкраще збирати бруньки весною, коли вона вже досить добре розбухла, але листочки з неї ще не вилізли. Однак можна це робити упродовж осені-зими.

Та варто пам’ятати, що бруньки дуже швидко пліснявіють, тож зберігати їх можна не більше 2-3 тижнів.

Найкраще продавати свіжі бруньки, але якщо треба якийсь час зберігати то необхідно зберігати їх замороженими, для цього може підійти будь-яка морозильна камера. Але в жодному разі не підходить для зберігання холодильник, адже в холодильнику вони теж покриваються пліснявою.

Зазвичай бруньки продаються не на масу, а об’ємом, тому що більші бруньки, то швидше назбирується необхідний літраж, а відтак і вища рентабельність як роботи, так і з куща.

Для прикладу для створення контабасу Роман та Андрій закуповують смородинові бруньки за ціною від 300 до 1000 грн за літр, але ціна змінюється залежно від поточних потреб.

Однак, контабас – не єдиний вид продукції, яка потребує смородинових бруньок, адже у сусідній Польщі дуже багато господарств вирощують смородину саме заради бруньок – вони їх відправляють у Францію для парфумерної промисловості. Там готовий екстракт з бруньок чорної смородини вроздріб коштує 700 євро за 50 гр продукції.

 

SEEDS.org.ua за інформацією Агробізнес

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!