Українські фермери будуватимуть власний завод з переробки равликів
Велику фабрику з переробки равликів планує побудувати в Україні до сезону 2021 року компанія Ukrainian Snail Holding. Про це розповів Сергій Данилейко, співзасновник фермерського господарства “Равлик 2016”.
“У тестовому режимі переробка у нас вже існує в невеликому обсязі. Зараз розсилаємо зразки в різні країни світу і намагаємося знайти канали збуту. Відразу після цього приступимо до будівництва фабрики. Думаю, вона буде побудована до середини-кінця наступного року”, — зазначає Данилейко.
За його словами, будівництво власної переробки зараз стало необхідністю, однак наразі сума інвестицій не озвучується.
“Через поширення коронавіруса і введення карантинних обмежень виробники зіткнулися з труднощами в плані експорту. Українські равлики експортуються переважно в країни Європейського Союзу. Основний споживач — це ресторани”, — підкреслює фермер.
Сергій Данилейко зауважує, що після введення карантинних заходів попит з боку ресторанів в грошовому обчисленні впав десь в 10−12 разів. Наразі відчинилися тільки чверть ресторанів, які працюють на третину своєї потужності.
“На колишньому рівні попит залишився тільки з боку переробників, які постачають свій продукт в торгові мережі. Переробникам можна здавати равлика. Але їх треба шукати. Це завжди низька ціна, великий обсяг і висока якість”, — додає співзасновник Ukrainian Snail Holding.
Таким чином, виробникам залишається або налагоджувати співпрацю з переробниками, або організовувати власну переробку в Україні зі збутом готового продукту на азіатські і європейські ринки.
“Ми пішли і тим, і іншим шляхом: активно ведемо переговори з переробниками, а також шукаємо покупця на азіатських ринках і створюємо свою фабрику переробки”, — підкреслив фермер.
Крім цього, на думку Данилейко стверджує, що в поточному сезоні існує величезна ймовірність того, що равлик буде викуплений нижче собівартості. Ціна буде формуватися, виходячи з ринку споживання.
А на даному етапі вона дуже низька. В Іспанії зараз закуповують по €1−1,5. При цьому виробникам доводиться конкурувати з марокканським равликом, який теж зараз в надлишку через карантин.
“В разі другої хвилі коронавіруса споживання даного продукту зменшиться ще більше, а ціна впаде до економічно необґрунтованої. У цьому сезоні нам довелося утилізувати 20 т равликів. Їх згодували диким кабанам. Багато інших виробників зробили те ж саме, тому що не змогли реалізувати”, — підсумував Сергій Данилейко.
SEEDS.org.ua за інформацією AgroPortal
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!