Українські аграрії зможуть збільшити врожайність і якість агрокультур, додатково захистивши їх біотичним способом

0 1 340

Майже всі засоби захисту рослин додають врожайності культурам. Однак вони не дають того, заради чого їх споживають – здоров’я. Українським вченим вдалося суттєво зменшити вплив шкідливих речовин на сільськогосподарську продукцію. Все завдяки революційній технології «ВІТОН», пише SEEDS. 

Про це розповів Сергій Саєнко, сільськогосподарський дорадник України з питань економіки, керівник проєкту «ВІТОН» під час III Міжнародної торгової платформи «Інновації. Технології. Фінанси» з циклу «Збільшення прибутків в агробізнесі» в Києві, яка була організована агромедіа-агенцією Sapienza за підтримки Київського Міжнародного Контрактового Ярмарку.

«В природі існує тонкий баланс саморегуляції. Він налаштовувався мільйони років. Сучасними технологіями ми порушили цей баланс.

В чому конфлікт інтересів між агровиробниками і споживачем? Перші хочуть отримати максимальний прибуток, другі – безпечну і якісну продукцію за доступною ціною. Чи можливо це взагалі? Так, можливо!

Технологія ВІТОН, яку ми запроваджуємо, вона дає можливість захищати рослину біологічним способом і додатково її живити.

За рахунок високої  швидкості розмноження біологічної активності бактерій стрімко освоюють ґрунтовий субстрат. Активно працюють в розщепленні органічних з’єднань, процесах амоніфікації і нітрифікації, посиленню мобілізації фосфору і калію, насичуючи грунт рухомими формами  живлячих речовин.

«ВІТОН» розшифровується, як «Вітчизняна Інноваційна Технологія Оздоровлення Нації», – розповів Сергій Саєнко.



«Чому не хворіють рослини у дикій природі? На листках і корінні цих рослин є деякі види грибків та бактерій, які у симбіозі захищають ці рослини. Культурні рослини, через відсутність цих бактерій не можуть себе захистити біотичним способом. Ми захищаємо їх хімічним способом.

Раніше наші пращури боролися з хворобами і бур’янами за допомогою сівозміни. Сучасні агрохолдинги, якщо проаналізувати – це чотирипольні системи, де вирощують кукурудзу, сою, соняшник, пшеницю. Або взагалі вирощують винятково дві культури: рік – кукурудзу, другий рік – сою. Це надзвичайно небезпечно з точки зору заселення  аграрних земель культурами, які не несуть безпеки ні для людини, ні для рослин», – наголошує ароексперт.

«Сьогодні ми стримуємо розвиток цих небезпечних культур хімічними способами. Однак вони тільки стримують, а не вирішують всієї проблеми.

В природі це завжди стримувалося пробіотиками. Основою пробіотика «ВІТОН» є чітко виражена властивість подавляти патогенну мікрофлору. У грунті, в рослині, в людині, в тварині. Те, що дає можливість існувати і захищатися від хвороб не хімічним, а природнім способом.

Пробіотик не знищує патогени – він стримує їх розвиток. Вся мікробіота потрібна – всі мільярди форм. За допомогою пробіотика «ВІТОН» вдається стримувати від 60% до 95% основних хвороб, з якими доводиться боротися аграріям: коренева гниль, мучниста роса, сіра гниль, аскохітоз, фітофтороз, бактеріоз та інші.

Все розпочинається з грунту. Спочатку потрібно обробити землю і заселити її цими бактеріями. Вони завжди були, вони є в нашій землі, але через інтенсивні технології вирощування їх кількість істотно зменшилась. Тепер вони не можуть конкурувати з патогенною мікрофлорою і контролювати її», – зазначив Сергій Саєнко.



Крім цього потрібно обробити насіння. Далі обробки потребує вже сама рослина через певний проміжок часу, розповів експерт.

Важливим є те, що пробіотики можна застосовувати і разом з традиційним захистом рослин.

«Чи можна використовувати наші пробіотики разом із гербіцидами? Так, можна. І в рідкій формі мінеральні добрива і мікродобрива також можна. Зазвичай ми вдвічі чи навіть втричі зменшуємо дозування мінеральних добрив, однак результат і врожай залишаються таким самим, а то і більше. А це значно зменшує собівартість культури та відповідно підвищує корисні властивості для споживачів», – наголосив керівник проєкту «ВІТОН».

Щодо впливу на тварин, дієвість пробіотика «ВІТОН» вже успішно доведено у вирощуванні свійських тварин та птахів.

«Сучасні технології вирощування тварин – це корми та антибіотики. Однак вже у всьому світі застосування заборонили. Країни СНГ, Китай та Україна – «останні із могікан» хто вирощує тварини із застосуванням  антибіотиків.



Весь світ доволі давно переходить на пробіотичну форму лікування і профілактики лікування тварин. Бактерії, які є в складі нашого продукту потрапляють до тварин з екологічно чистою їжею», – зазначив агроекперт.

Потрапляючи до кишківника тварин бактерії (Bacillus subtilis, Bacillus stearothermophilus) виділяють ферменти (амілаз, липаз, протеаз) крім цього виробляються антибіотичні речовини, які подавляють патогени, а також чинить активну антитоксичну і імуностимулюючу дію, індукуючи інтерферон і сприяючи синтезу імуноглобулінів. Це дозволяє, вирощувати м’ясо без застосування антибіотиків і отримувати екологічно-чисті продукти.

«Мільйони років існує мікробіота, і мільйони років ми живемо в балансі. Ми планета не людей. Земля – планета грибків і бактерій. Тільки в одній жменьці землі бактерій більше, ніж всіх людей на планеті.

Якщо об’єднати біоефективіні та інтенсивні технології – це суттєво зменшить вплив хімічних засобів на рослину та на людину. При цьому збільшиться врожайність і зменшиться собівартість продукції», – наголошує Сергій Саєнко.

 

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!