Українці розробили унікальний білковий соняшниковий концентрат для відгодівлі тварин

2 2 139

Сьогодні в Києві презентували інноваційний продукт для відгодівлі тварин – білковий соняшниковий концентрат “Проглот”. Наразі він не має альтернативи у всьому світі та здатен повністю змінити світовий ринок кормів і посунути з ринку продукти з сої.

“Проглот” розробили фахівці дніпровського заводу “Потоки” разом з українськими та світовими вченими.

“Унікальність нашого продукту полягає в рекордному вмісті білка. Шляхом численних спроб, тривалої співпраці з кращими вченими країни та іноземними фахівцями ми змогли домогтися показника 48% вмісту протеїну.

Шлях до сьогоднішнього дня тривав вісім років. Без перебільшення – це прорив для світового тваринництва. Наш концентрат – це заміна соєвого шроту, близько 80% якого виробляють з генномодифікованої сої”, – розповів директор заводу “Потоки” Євген Яровий.

“Високопротеїновий концентрат виробляється з натурального соняшнику і є безпечним і ефективним продуктом для тварин. Ми хочемо, щоб українські тваринники користувалися найкращими кормами і виробляли найкращу в світі продукцію, а світовий ринок знав про Україну. Ми також хочемо, щоб українська продукція стала затребуваною та відомою в будь-якому куточку світу”, – зазначив Євген Яровий.

За його словами, дослідження показали, що цей продукт ідеально підходить для будь-якого раціону годівлі не тільки для птахів, але й будь-яких видів тварин. Зокрема, свиней, молодняку великої рогатої худоби, овець.

“Соняшниковий концентрат” – це виключно винахід заводу “Потоки”. У свою чергу, соняшниковий шрот – один з найбільш недорогих компонентів в раціонах тварин і птиці. Сьогодні він використовується масово для того, щоб вирощувати птицю.

Соняшниковий шрот є фактором здешевлення раціону, тому всі прагнуть його використовувати. Різниця шроту і концентрату – в хімічному складі в залежності від технології його виробництва”, – розповів під час презентації доктор сільськогосподарських наук Леонід Подобєд.

“Шрот отримується при переробці соняшникового насіння в спрощеному варіанті. У свою чергу білковий соняшниковий концентрат виробляється шляхом глибокої і ретельної переробки соняшнику, технологію якої вперше в світі запровадив завод “Потоки”.

Різниця полягає в тому, що в спрощеному варіанті соняшник переробляється без відділення лузги, яка є поверховою оболонкою насіння. Лушпиння не перетравлюється організмом тварин і ніякої користі йому не приносить. Тому якщо в шроті буде багато лушпиння, його корисна дія буде дуже низькою”, – підкреслив фахівець.

В свою чергу керівник відділу продажів компанії “Потоки” Роман Грищенко акцентував увагу на тому, що використання соняшникового концентрату “Проглот” не тільки безпечно, але й економічно вигідне.

“Проглот” збільшує приріст живої маси тварин або птиці, зменшує час вирощування і, тим самим, заощаджує кошти фермера. При цьому вартість концентрату більш ніж конкурентна – на даний момент вона нижча, ніж вартість сої.

“Ми бачимо величезний інтерес виробників м’яса до нашого продукту, як українських, так і зарубіжних. Деякі турецькі і німецькі виробники вже зробили кілька великих замовлень, і потужності нашого заводу дозволяють обслуговувати таких великих клієнтів.

Але ми б хотіли, щоб концентрат “Проглот” знайшов своїх шанувальників серед українських тваринників – адже наша глобальна місія – це створення в Україні нової культури споживання, здорового способу життя”, – зазначив Роман Грищенко.


Довідка:

Перший білковий соняшниковий концентрат “Проглот” розроблено фахівцями ТОВ “Потоки” на сучасному маслоекстракційному заводі компанії, заснованому в 2018 році і оснащеному новітнім устаткуванням швейцарського і німецького виробництва.

На сьогоднішній день “Проглот” є продуктом, який не має аналогів в світі для відгодівлі тварин, риб і птахів. При його розробці використані унікальні нанотехнології обробки насіння соняшнику – низькотемпературна екстракція з максимальним віддаленням лушпиння. В результаті відбувається, так звана, щадна денатурація без порушення первинної структури білка і руйнування амінокислот.

Львівський державний науково-дослідний інститут ветеринарних ліків і харчових добавок за запитом компанії “Потоки” зробив дослідження з визначення коефіцієнтів засвоюваності “Проглот”.

В результаті дослідження було з’ясовано, що коефіцієнт засвоюваності білка становить 90,6%, жиру – 85,9%, клітковини – 9,7%, безазотистих екстраактівних речовин – 60%.

При цьому при однаковій ціні з традиційним білковим продуктом, який використовується для відгодівлі тварин – соєвим шротом – білковий соняшниковий концентрат “Проглот” містить більше засвоєного протеїну.

У своєму складі “Проглот” містить 48% білка і засвоюється на 90,2%. Завдяки цьому продукт має неймовірно високу валову енергію – 19,7 МДж/кг, а використання “Проглот” при відгодівлі тварин і птахів дозволяє збільшити приріст їх живої маси на 8%.

При використанні ж його в якості концентрату в комбікормі курей-бройлерів зменшується цикл вирощування птиці з 42 до 38 днів, що значно економить кошти виробників. Крім того, виробник гарантує відсутність в своєму продукті ГМО, а також хімічних добавок і гормонів.

 

SEEDS.org.ua   

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!
2 Comments
  1. Oleksandr пише

    Интересно, как это им удалось? В ядре семечки подсолнечника белка примерно 22,5%. В семечках с лузгой – 14%. В низкомасличных сортах подсолнечника масса лузги порядка 40%, а в высокомасличных – 22,5-30%. И как можно путем удаления лузги повысить содержание белка в 2,1 раза?

  2. Виталий пише

    А ничего, что из семечки вначале отжимается олия, содержание которой доходит до 50% и более?!)

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!