Українці перші в світі виготовили пиво з цукрової кукурудзи

1 2 818

Хоч кукурудзяне пиво – традиційний напій для Мексики, але з цукрової кукурудзи пиво першими в світі зварили все ж українці! Нюанси рецептури SEEDS розповів під час “Днів солодкої кукурудзи-2020” Ігор Вороблевський – ідейний натхненник створення цього унікального напою та головний менеджер з продажу цукрової кукурудзи “Всеукраїнського наукового інституту селекції” (ВНІС).


– Пиво з солодкої кукурудзи – то українське ноу-хау?

– Воно вперше заварене в Україні, та й взагалі в світі з цукрової кукурудзи. Я звертався до багатьох пивоварів. Вони казали, що то неможливо –  сировина з цукрової кукурудзи при певних температурах карамелізується і збивається в грудку. Тому його класично заварювати неможливо. З ним треба “побавитись”.

Одні з найкращих пивоварів у Львові Lemberg Craft Brewery взялись за цю роботу. Тепер вони вдячні за те, що я їх надихнув. Ми зробили хімічний аналіз цукрі, які присутні у цукровій кукурудзі, підібрали французькі дріжджі, які підходять до цього пива, і заварили. Потрапили з 10 балів у десятку: підібрали хороший солод, місцеву джерельну воду.

– Як давно його випускають?

– Кілька днів тому воно тільки закінчило бродити і  відстоялося. Це тільки його презентація. Це пиво не для продажу – ми тільки пригощаємо ним на “Днях кукурудзи”. Спеціально для фестивалю ми зварили 2 тони такого крафтового пива.



З цукрової кукурудзи Україна перша в світі випустила таке пиво.

Сировина найдорожча!

Цукрова кукурудза, навіть сама найдешевша, майже в 4 рази дорожча за солод з ячменю.

– Не шкода такий продукт, як цукрова кукурудза, перетворювати на пиво?

– Для виробництва пива використовують кукурудзу, яка не придатна для продажу. На продаж вибираються гарні, красиві качани, але залишаються пасинки – качанчики, які набагато менші, але і вони хочуть дати користь людям.

Власне кожен качанчик збирається вручну, перебирається і підсушується. Все це вручну.

– Крім пива ви презентували ще й бурбон з цукрової кукурудзи. Наскільки це ексклюзив?

– Бурбон з цукрової кукурудзи мало хто виробляє. В багатьох країнах просто немає такої кукурудзи, як цукрова.

Якщо до пива ми додавали один з найкращих солодів, то в бурбоні ми зробили всі 100% з цукрової кукурудзи. Його ми віддали на хімічний аналіз, і за цим аналізом він вийшов одним  з найкращих ректифікатів в Україні. Зараз ми його тільки покращуємо.

– Патентуватимете свою ідею?

– Наш напрямок – вирощувати насіння і продавати його.

А пиво та бурбон – це нагода показати людям, що з маленького качанчика “некондиції” можна також щось виготовляти і заробляти гроші.

Для фермерів – це додаткова нагода заробити на тому, де вже й не сподівався.

 

Людмила КАЛИТА, SEEDS.org.ua  

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!
1 Comment
  1. Александр пише

    Не производить ни патентовать ничего не будут! Ну это в стиле украинцев, что то изобрести и отдать возможности производить и на том зарабатывать другим. Ничего не поменялось, чого бiдний бо дурний, чому дурний бо бідний!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!