Українці можуть непогано заробляти на зелених абрикосах
Не так давно на полицях супермаркетів Узбекистану з’явилася довча – один з найперших фруктів нового врожаю. І ціни на цей ранній фрукт поки добряче “кусаються” – в супермаркетах він продається в упаковці по 100 грамів і коштує 16199 узбецьких сумів або близько $17 за кг.
Довча – зовсім не диковинна рослина. Росте вона і в Україні. Йдеться про всім відомий абрикос, але особливість його не в сортах, а в зрілості.
Довча – недозрілий, тобто зовсім юний і зелений абрикос. В Узбекистані його називають “Довча” (довучча), а в Таджикистані – “Гура” і це один з найулюбленіших фруктів в країнах Центральної Азії.
В Україні такі фрукти припали до смаку багатьом дітям, проте в країнах Центральної Азії його споживають і малеча і дорослі, та й користується він неймовірним попитом.
У великих обсягах зелений абрикос продається на ринках і навіть в мережах супермаркетів. В центральноазіатській кухні є безліч способів споживання цього продукту. Його просто гризуть для свіжості подиху, або ж споживають як закуску, рясно посипавши сіллю.
Крім іншого довча – це дуже зручний продукт для фермерів, які вирощують абрикос для свіжого ринку – їм частенько доводиться проводити проріджування врожаю для отримання великих і добре освітлених фруктів.
Зелені абрикоси, які зриваються при цьому, можуть принести чималу виручку, адже коштують дорожче, ніж власне сам абрикос. Реалізація зеленого абрикоса – це прекрасна можливість розтягнути по часу сезон реалізації продукції, що завжди позитивно позначається на грошових потоках підприємства.
Довчу (гуру) або зелений абрикос консервують і варять з нього варення. З довчі готують смачний суп, її часто додають у салати в березні-квітні. Багато хто заморожує довчу. Наразі з’явились навіть комерційні пропозиції від представників “заморозки”, які пропонують IQF-довчу.
До речі, довча є справжнім джерелом вітамінів, але, при цьому, має низький глікемічний індекс і невисоку калорійність. Досвідчені люди кажуть, що дуже важливо не запивати свіжу довчу водою, щоб уникнути проблем з травленням.
В майбутньому можливо і українські фермери зацікавляться виробництвом азіатського делікатесу.
SEEDS.org.ua за інформацією EastFruit
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!
Не можу повірити в таку дурню!