Україна вперше за роки Незалежності не забезпечить себе цукром
В Україні склалася ситуація, коли цукрові заводи вперше за роки Незалежності не забезпечать країну цукром. Таку думку висловив голова правління ПрАТ “Гнідавський цукровий завод” Ростислав Новосад.
Він пояснив, що так сталося через те, що в країні посіяли менше цукрових буряків.
“Бо у сільськогосподарських підприємств, як і в цукрових заводів, зникла мотивація. Зникли прибутки. Кілограм цукру коштує в межах 10 грн, а для його виробництва господарству треба здати 12 або й 17 кг (бо вони мають пропорції 70 на 30 — тільки 800 гр вони отримують з кілограма виробленого). Звідси випливає, що сировина, тобто кілограм цукрових буряків, має коштувати 50 копійок.
А столові буряки цього року навесні коштували 22 грн, цибуля — 37 грн і так далі. От фермерські господарства виключили зі своєї сівозміни цю культуру і перестали у зв’язку зі збитковістю вирощувати цукрові буряки”, — пояснив він.
Ростислав Новосад підкреслив, що в результаті немає що переробляти заводам, і вони закриваються.
“Виживають сильніші, які ще мають якісь запаси, які модернізували підприємства, як ми, які мають хорошу фінансову ситуацію. Всі інші просто не переробляють буряків. І приклад, що із 40 заводів 25% знову не будуть працювати, про це говорить.
На сьогодні це призвело до того, що Україна вперше, напевне, за роки незалежності не забезпечить себе цукром. Хоча ще 30 років тому Україна виробляла 5,5 млн т цукру і забезпечувала цим продуктом весь Радянський Союз”, — нагадав він.
За словами Новосада, також великий вплив має цінова кон’юнктура у світі.
“Ми живемо в глобальному світі. І Україна не диктує ціни на цукор. Є значно потужніші виробники, в десятки разів. Такі, як Бразилія, Індонезія та інші. І ціна цукру регулюється тим самим законом попиту і пропозиції.
Собівартість цукру тростинного в рази менша, ніж бурякового. І їм легко конкурувати з цукроварами, які виготовляють цукор із буряків. Навіть із врахуванням логістики, щоб перевезти цукор через моря і продати його тут”, — пояснив він.
Дізнавайтеся більше про новітні ідеї, тренди та технології агробізнесу на конференції від агромедіа-агентства Sapienza “Збільшення прибутків в агробізнесі“, яка відбудеться 29 жовтня у Міжнародному Виставковому Центрі.
SEEDS.org.ua за інформацією Agroportal
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!
Меньше будут гнать самогон. А на чай-кофе хватит с лифой!!!
сладкий мальчик пппоооттрроошшенко всех конкурентов убрал
І не тільки ця одна причина, а знищення багато цукрових заводів, що приходиться досить далеко фермерам возити буряк, а це теж досить великі затрати…
жовта брехня від автора, директора Гнідавського заводу, Ростислава Новосада…. буряк одна із самих цікавих і прибуткових, для фермерів, технічних культур… інша справа, що купувати буряк ніхто не хоче… хитророблені заводи і їх власники… в кращому випадку заберуть, щоб розрахуватись потім… а потім просто “забувають” розрахуватись… кому вигідний такий буряк?????? тому і сіяти для шахраїв ніхто не хоче.
Головне, щоб Україна зараз забезпечила свою незалежність. З цукром вже якось буде
Як для директора цукрового заводу дуже некваліфіковано порівнювати ціну цукрових буряків та цибулі чи столових буряків. Є в економіці таке розуміння як ємкість ринку. І на такому ринку для населення може бути норма споживання цукру біля 40-45 кг/люд.(що рівна 400-450 кг буряків), тоді як овочів всіх у переліку цибулі, ст. буряків, моркви, часнику, капусти, огірків та інших біля 40-160 кг. особливо, коли порівнювати їх площу вирощування, то скільки фермер може вирощувати овочів та порівняти площу буряків.
Нам просто надо защищать свой рынок.