Україна серед лідерів за урожайністю смородини, однак вирощують її небагато
Смородина – доволі поширена і звична для українців садова рослина. Україна входить до країн, які є найбільшими виробниками смородини, та й урожайність смородини – одна з найкращих в світі, однак площ під цією ягодою у нас небагато, пише SEEDS.
Про це розповів Валентин Рожко, виконавчий директор ТОВ «Агро-Юкрейн», під час вебінару, організованого Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО.
«Смородину вирощують 22 країни світу, з них 16 – у Європі. Більше 95% світового виробництва ягід дають країни Європи. Найбільшими виробниками ягід смородини в світі є Росія, Польща і Україна.
Щорічне виробництво ягід смородини в світі за даними ФАО становить 650-700 тисяч тонн. Основна їх частина припадає на ягоди чорної смородини», – розповідає Валентин Рожко.
За його словами, в Україні важко порахувати всіх виробників смородини – чимало її вирощують дрібні господарства, які не потрапляють до статистичних даних.
Ми мало враховуємо приватних виробників, але дуже велика кількість, майже 70% виробників всіх ягід вирощують приватні підприємства, які не підпадають до статистичних звітів.
Що є статистично підтверджено у наших джерелах – в Україні площа ягідників 20 тисяч гектарів. З них приблизно 24% – це площі, які займає чорна та червона смородина. Це площа в межах 5 тисяч гектарів», – каже Валентин Рожко.
«В Україні є три основні виробники смородини. Дуже велике підприємство є на Тернопільщині. Вони займаються тільки чорною смородиною і тільки на переробку. Чернігівщина і Сумщина, в районі Ніжина. Ще одне велике підприємство є на Київщині. Решта – це переважно невеликі підприємства з невеликими обсягами. Їх практично в статистиці немає і дуже важко знайти», – додає експерт.
Щодо урожайності, виявляється Україна не те щоб не пасе задніх – навіть увійшла до трійки лідерів. «В середньому щорічно ми отримуємо приблизно 25 тисяч тонн ягід. Середня урожайність ягоди – 5,04 т\га. Навіть Польща отримує меншу урожайність ніж Україна – в них до 5 т\га.
Якщо порівняти з урожайністю в інших країнах, то тут ми можна сказати в лідерах. Найбільше отримує Голландія – в межах 7 тонн з гектару, на другому місці Росія з урожайністю в межа 6 т\га.», – розповів Валентин Рожко.
Що стосується ціни на цю ягоду, на думку експерта, вона має свої піки і спади. «Ще протягом 3-4 років буде йти зростання ціни на смородину, це таки мій прогноз. Вона не буде вищою, ніж була у 2020 році. Боюсь помилитися але у цьому році вона (ціна – ред.) буде нижчою.
Аналізуючи ті погодно-кліматичні умови, які нас чекають протягом травня і на початку червня, я бачу як вона (смородина) вийшла із зими з нормальною кількістю плодоносних бруньок – я думаю урожайність буде добра. Відповідно буде вал і зниження ціни. Ціна «просяде» десь до ціни 2019 року, плюс-мінус декілька відсотків. Але площ не більше», – додає фахівець.
«І ще одна причина чому не буде ціна рости. 10 років і більше немає такого попиту на цю ягоду. Він є стабільний, чітко визначений. Немає бренда, немає «розкручуваності», так, як це зроблено з лохиною.
Якщо ми хочемо займатися смородиною, і хочемо, щоб вона була цікавою для всіх, ми повинні займатись її лобіюванням, розкручувати, показувати, як це колись було у Англії. В Англії свого часу був різкий спад по смородині. Її практично не було. На державних програмах, по радіо та у пресі показували цінність цього продукту. В результаті цього галузь відновили.
Але ця галузь не є основною. За нею є багато переробних підприємств. Це підприємства, які виробляють желе, повидло… не буде смородини – не буде всього «далі», – застерігає Валентин Рожко.
«Що стосується червоної смородини. Вона також, як кажуть «у нішевій позиції». Ми її туди загнали і починаємо забувати, хоча ягода цікава для виробництва. Я думаю, що вона відновить свої позиції. Свого часу вона була на 3-4 місцях по вирощуванню у нас, в Україні», – нагадує експерт.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!