Україна може стати провідним постачальником продукції перепільництва на світовий ринок
Загальне середньорічне поголів’я перепелів в Україні протягом останніх 10 років коливалося в межах 1,96-3,26 млн голів. Водночас максимальне виробництво перепелиних яєць – 638,8 млн штук – припадає на 2014 рік, коли поголів’я цієї птиці було найбільшим.
З того часу спостерігається скорочення загального виробництва яєць. Серед причин фахівці вбачають зменшенням купівельної спроможності населення та істотне подорожчання кормів.
Подібна тенденція в Україні спостерігається і з виробництвом м’яса перепелів. Якщо у 2012-2014 роках щороку забивали 7-8 млн голів і виробляли 1,2-1,3 тис. тонн м’яса, то нині це – 6-6,6 млн голів та 1,05-1,1 тис. тонн м’яса.
Водночас усі оператори ринку сходяться на думці, що, як і у випадку з яйцями та м’ясом курей, Україна має всі можливості не тільки повністю задовольнити внутрішні потреби, але й стати одним із найбільших постачальників продукції перепільництва на світовий ринок.
Сьогодні в Україні налічується близько 560 підприємств, що спеціалізуються на вирощуванні перепелів, у тому числі 10 – досить великі, з 50-150 тис. голів птиці. Серед найбільших із них – «Продовольчий альянс», ФГ «Миколай», «Агрокомплекс Фенікс», «Концерн СВК», «Агрофірма Арік».
До головних проблем, які заважають розвитку перепільництва, вітчизняні виробники відносять відсутність державних програм, що стимулювали б його розвиток, невигідні та нерівноправні відносини з великими торговельними мережами, їхню законодавчу неврегульованість, низьку купівельну спроможність населення.
SEEDS.org.ua за інформацією AgroTimes
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!