«Україна може вийти до топ світових виробників амаранту, де зараз превалюють Індія, Пакистан і Перу» – Олександр Дуда
Всього рік тому Олександр Дуда вирішив зайнятися вирощуванням амаранту. Аграрій впевнений, що амарант має хороші перспективи в Україні. Про те, куди продавати амарант, в чому його цінність і скільки можна заробляти на вирощуванні амаранту в Україні, Олександр Дуда розповів в спілкуванні з SEEDS.org.ua.
Чому, і як давно вирішили зайнятися вирощуванням амаранту?
Трохи більше двох років пройшло з тих пір, коли я дізнався про лікувальні властивості амаранту. Це було влітку 2016 року. Випробував все на собі і членах сім’ї. Результати були приголомшливі. Серце, цукровий діабет, шкірні захворювання, зір, імунна система – ті напрямки, де я особисто побачив позитивні зміни. Восени створили Інтернет-магазин продукції з амаранту, налагодили контакти з виробниками, почали брати участь у виставках. Уже навесні 2017 роки я вперше висіяв амарант декількох сортів на своїй присадибній ділянці. Всього лише 0,5 соток. У 2018 року ми заклали дослідну ділянку близько 0,2 га, де вивчаємо вплив стимуляторів росту на розвиток рослин амаранту. Думаю, і в подальшому я обмежуся науковими дослідженнями і зосереджуся на організаційних питаннях Асоціації виробників амаранту і амарантової продукції.
У чому особливість культури?
Амарант – це суцільна особливість
1) боїться заморозків;
2) дуже стійкий до посухи;
3) повільно зростає протягом перших 20 днів, а ще через 20 днів його прирости досягають 10 см на добу;
4) стійкий до захворювань;
5) тля і буряковий довгоносик можуть повністю знищити посіви;
6) насіння не містять глютен;
7) тільки в амаранті у великій кількості знаходиться такий відомий вуглеводень, як сквален, який сприяє запуску регенераційних процесів в організмі людини і значно довше звичайного зберігає його здоров’я і бадьорість.
Наскільки важко / легко його вирощувати в Україні? Які умови оптимальні для нормального росту і розвитку амаранту?
При наявності пружинних борін, просапних культиваторів і чіткому дотриманні термінів проведення польових робіт вирощувати його не складно. Оптимальні умови – наявність вологи, максимальна сонячна інсоляція і температури вище 30 градусів. Зіставивши їх, отримуємо поливні землі півдня України. Але дуже добре росте і в центральній полосі, де родючі ґрунти і достатня сума ефективних температур. Можна вирощувати навіть на півночі України. Для цього є ранньостиглий сорт Ультра.
Наскільки це прибуткова культура? Скільки приносить з га?
Культура однозначно прибуткова. При витратах близько 10 000 грн /га, середній врожайності по Україні 2 т / га і ціною реалізації товарного насіння 25 000 грн /т, можна отримувати валовий дохід від 40 000 грн /га.
Чи бачите Ви зростання в цьому бізнесі з тих пір, як стали їм займатися?
Так, значне. Як щодо збільшення посівних площ (на 250% в порівнянні з 2017 роком), каналів реалізації амарантового масла, так і по розширенню асортименту амарантової продукції.
З якими труднощами стикалися в цьому бізнесі?
Переконати аграріїв вирощувати амарант, на мій погляд, було найважче. Але крига скресла, вже зараз ми можемо прогнозувати кількаразове зростання посівних площ на наступний рік.
Куди реалізуєте амарант, продукцію з нього і в якому вигляді?
В Україні понад 20 виробників, які переробляють насіння, листя, зелену і суху вегетативну масу.
Виробляють борошно, олію, фармацевтичні препарати, косметичні засоби, хлібобулочні вироби, макарони, крупу, пластівці, суміші, лопаючий амарант, підгодовування для риб, комбікорми, екстракти з сухої рослинної маси, трав’яне борошно.
Яка в середньому ціна на продукцію з амаранту залежно від виду на внутрішньому ринку?
Середня ціна, на жаль, не інформативна. Зазначу мінімальну:
– масло – 1250 грн / л;
– крупа – 90 грн / кг;
– борошно з насіння – 100 грн / кг;
– борошно з макухи – 20 грн / кг;
– макуха – 5 грн / кг.
Чи є в Україні попит на цю культуру? І від кого?
Весь амарант, вирощений на внутрішньому ринку переробляється на вітчизняних підприємствах. Основні споживачі: Миколаїв, Одеса, Херсонська область, Київ, Київська область, Дніпро, Івано-Франківськ.
Чи займаєтеся експортом амаранту/продукції з нього?
Експортується продукція з більш високою доданою вартістю. На 90% – амарантове масло. Експортуємо, в основному, в Європу, а також в США, Канаду, азіатські країни.
Які перспективи вирощування амаранту в Україні? Які перспективи експорту? І який обсяг внутрішнього ринку на сьогоднішній день?
Перспективні дуже хороші. Нам ще далеко до насичення внутрішнього ринку. На даний момент виробництво товарного насіння амаранту не перевищує 1000 т.
Використовувані технології дозволяють виробляти продукцію з дуже низькою собівартістю. У поєднанні з відмінною якістю продукції Україна може розраховувати на вихід у топ світових виробників амаранту, де зараз превалюють Індія, Пакистан і Перу.
Youtube та Підписуйтесь!