Україна експортує до 70% всього врожаю лохини
Лохина залишається найдорожчою ягодою, яку вирощують в Україні, до того ж саме вона має найбільший експортний потенціал – експортується 60-70% всього врожаю. Про це розповіла Тетяна Гетьман, керівник департаменту “Маркетинг-Аналітика” оптового ринку “Шувар” під час міжнародного форуму “S-Fruit Transformation 2020 – синергія ягідного сектору”, який триває наразі у Києві, передає кореспондент SEEDS.
“Ми збирали інформацію за останні три сезони – як змінювалася ціна на ягоди. В неврожайні сезони 2017 та 2019 року, ми мали високі ціни на ягоди. У 2018 році ціна обвалилася майже по всіх видах ягоди і упала лохина”, – каже Тетяна Гетьман.
За її словами, саме на лохину протягом останніх трьох років спостерігається постійне зниження ціни: “не зважаючи на погодні умови – мінус 20-30% на рік”.
“Це говорить про те, що виробництво збільшується настільки швидко, що новий обсяг невілює навіть погодні негаразди. Якщо в 2019 році у нас було мало малини і ціна суттєво виросла за рахунок того, що постраждав врожай, то на лохину це майже не вплинуло. Хоча вона залишається найдорожчою ягодою”, – додала експерт.
За словами Тетяни Гетьман насьогодні переважну більшість цієї найдорожчої ягоди Україна експортує, що не вдається зробити з іншими вітчизняними ягодами.
“Експорт – це найбільший канал реалізації тільки для лохини. Сьогодні десь 60-70% всього врожаю ми експортуємо. Для полуниці, і тим паче для малини експорт досить незначний, він фактично немає впливу на внутрішню ціну ягоди”, – додає Тетяна Гетьман.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!