У вінницьких ресторанах готують паразитів: як фермери перетворили збитки у прибуток?
Михайло Нагорняк (на фото), селекціонер та власник компанії “Мнагор”, вважає, що зі шкідниками солодкої кукурудзи не варто боротися, їх навпаки – потрібно розводити. Грибок головня, або сажка, який вражає качани, ще називають мексиканським трюфелем. Виявляється, що вітлакоче із кукурудзяного гриба – це досить смачна страва і її вже можна скуштувати у вінницьких ресторанах, повідомляє SEEDS.
Гриб-шкідник не лише смачний, а й корисний, оскільки містить незамінні амінокислоти. Утім, є одне але – потрібно вгадати з сезоном збору, адже старі гриби вживати не варто.
Михайло Нагорняк хоче, щоб мексиканський, або як він його називає, “подільський трюфель”, став туристичною родзинкою Вінниччини. Для цього гриб потрібно вирощувати у промислових масштабах. У компанії “Мнагор” вже працюють над технологією навмисного зараження кукурудзи сажкою. Першу плантацію гриба планують висадити вже наступного року.
За словами директора компанії, цього року через несприятливі погодні умови, град, посіви кукурудзи подекуди помітно постраждали від головні. Через надмірну кількість гриба у пана Нагорняка виникла ідея щодо застосування шкідника. За словами підприємця, у багатьох країнах такий гриб є досить популярною стравою. Тепер він хоче популяризувати її і в Україні.
“Я займаюсь солодкою кукурудзою вже понад десять років, виводимо нові сорти. загалом, наше господарство вирощує близько 700 різних сортів кукурудзи. Останнім часом знайомі мені надсилають цікаві ідеї для страв з кукурудзи, серед цих ідей була також пропозиція приготування кукурудзяної сажки. Мене це зацікавило. Я дослідив це питання і домовився з відомим вінницьким ресторатором приготувати цей гриб. Ідеєю зацікавилися ЗМІ та громадськість. Це, фактично, лише перша ластівка, але ми сподіваємося, що такий інтерес до продукту дозволить створити новий бренд – Подільський кукурудзяний трюфель. Єдиною проблемою є відсутність великої кількості сировини, адже фермери, навпаки, борються з сажкою. Але ми вже працюємо над тим, щоб почати промислове виробництво гриба”, – розповів Михайло Нагорняк в коментарі для SEEDS.
Із сажки можна готувати не лише вітлакоче, а й безліч інших страв. Також гриб підходить для маринування, сушіння та інших способів зберігання.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!