У Сінгапурі планують замінити м’ясо стравами із цвіркунів
Сінгапурські вчені вважають, що 3D-друкована їжа з комах в перспективі може повністю замінити м’ясо. До того ж, на їхню думку, страви із цвіркунів – це краще джерело білка, ніж свинина чи яловичина, пише SEEDS.
Зокрема, до таких висновків прийшли представники Сінгапурського університету технологій і дизайну у межах дослідження «Системний інженерний підхід для оптимізації багатокомпонентного альтернативного харчового чорнила для 3D-друку, збагаченого білками».
Спеціалісти акцентують увагу на тому, що через старіння населення планети незабаром виникне величезний попит на продукти, збагачені білком. Задовольнити таку потребу лише м’ясом буде вкрай складно.
Читайте також: Борошняний хробак стане першою комахою, яка з’явиться на тарілках європейців
Тож потужним джерелом білка можуть стати комахи та водорості. Їхнє виробництво набагато менше впливає на клімат та потребує не так багато додаткових ресурсів, кажуть дослідники. Наприклад, один фунт білка борошнистого хробака продукує на 99% менше парникових газів порівняно з яловичиною.
Проте у напрямку виготовлення страв із цвіркунів існує серйозна проблема, яка полягає в наявності відрази у людей до поїдання комах. Професор SUTD Чуа Чі Кай вважає, що 3D-друк може виявитися життєздатним рішенням, яке допоможе підвищити привабливість комах як альтернативної їжі.
В якості експерименту дослідники запропонували поєднувати цвіркунів із звичайними продуктами, щоб отримати більш знайомий смак. Зокрема, вони створили оптимізовані чорнила, які містять лише три інгредієнти – морквяний порошок, комашиних білок та ксантанову камедь, повідомляє newfood.media.
Морквяний порошок забезпечує механічну міцність, а також смак, поживні речовини та колір готовим чорнилам.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!