У Фінляндії навчилися перетворювати соняшникову макуху на м’ясо
На ринку вже існує безліч «м’ясних продуктів», виготовлених шляхом переробки рослинної продукції. Поповнили їхній перелік взялися фіни. Зокрема, такі новини повідомили представники науково-дослідного проєкту Taste2Meat. Вони зазначили, що найближчим часом планують налагодити виробництво м’яса із соняшникової макухи – відходів, що залишаються після віджиму олії з ядра соняшнику, пише SEEDS.
Варто зазначити, що кожного року у світі виробляється понад 19 млн т макухи. Переважно її використовують в якості корму для худоби або просто викидають. При цьому макуха є багатою на білок, тому цілком може бути перероблена на корисну їжу.
«Taste2Meat робить внесок у безвідходну та екологічно чисту харчову систему шляхом розробки як гібридних (поєднання м’яса та рослинного білку), так і виключно рослинних альтернатив м’ясу для європейських споживачів», — говорить керівник проєкту Неслі Созер, повідомляє newfood.media.
Читайте також: «Поєднання клітин та рослинних інгредієнтів»: у Німеччині навчилися вирощувати морепродукти в лабораторіях
Вчені планують використати технологію мокрої екструзії, щоб створити текстуру, схожу на курятину чи яловичину. У поєднанні з білками гороху та ріпаку дослідники хочуть розробити альтернативи рослинному м’ясу з бажаним органолептичним профілем.
Виготовляючи м’ясо з макухи, спеціалісти орієнтуються на смаки флекситаристів – людей, що намагаються максимально скоротити вживання м’яса, проте повністю від нього не відмовляються.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!