У 2022 спостерігатиметься попит на будівництво об’єктів для зберігання та доробки ягід — прогноз
Збільшення площ насаджень лохини, малини та інших ягід викликає потребу в будівництві об’єктів для доробки та зберігання такої продукції, адже термін реалізації свіжих ягід короткий, а ємність внутрішнього ринку обмежена. Щоб подовжити час реалізації та вийти на експорт, власникам ягідних господарств варто подумати про холодильне обладнання.
Крім того, зростає запит на будівництво об’єктів для зберігання яблук, заморозки м’яса та іншої сільськогосподарської продукції. Яким був минулий рік для замовників холодильного обладнання і що очікувати від 2022 року в коментарі для SEEDS розповів Данило Харченко, менеджер проєктів «Alternative Technologies PF», компанії, яка вже понад 10 років працює в галузі холодильного та кліматичного обладнання та співпрацює з більш ніж 60 світовими виробниками та постачальниками техніки.
«Що стосується промислового холоду, то минулого року були, як об’єкти, куди ми постачали обладнання та робили монтаж, так і господарства, де ми налагоджували систему. У 2021 році ми виконали 6 проєктів по промисловому холоду. Це м’ясопереробка, зберігання яблук та ягід. Найчастіше до нас звертались м’ясопереробні заводи. Крім того, компанія постачала та встановлювала обладнання для ритейлу.
Наймасштабнішим проєктом з промислового холоду було будівництво камери для зберігання яблук на 5000 кубічних метрів для ФГ «Джмелик» (Сумська область). Крім того, ми встановили дві низькотемпературних камери зберігання для компанії «Фруктона» (Вінницька область). Там облаштували морозильні камери потужністю 120 кВт.
Також значний масштаб проєкту, реалізованого для м’ясокомбінату в Івано-франківській області (ТМ «Рибак»). Ми закінчили його у грудні. Було встановлено холодильне обладнання для великої морозильної камери розміром 18 на 18 метрів, для двох холодильних камер зберігання, охолодження рампи (зони приймання товару), коридорів та великого цеху обвалювання. Встановили 3 централі: одна для морозильної камери, друга для двох холодильних камер та третя для коридорів, рампи й цеху обвалювання. Виробник звернувся до нас, оскільки компанія надає комплексний спектр послуг: повне проєктування усіх цехів; підбір та постачання обладнання; монтажні роботи холодильного обладнання та камер схову (морозильної та холодильних); пусконалагоджувальні роботи», — розповідає Данило Харченко.
«Крім вищезгаданих підприємств співпрацювали ще з компаніями «Житомирський м’ясокомбінат», «Воскресенецькі ковбаски», «Пан Курчак». Також зробили невелику камеру для приватного підприємця Маценка. Це науковець, який вирощує яблука різних сортів», — додає менеджер проєктів «Alternative Technologies PF».
У цілому фахівець вважає 2021 вдалим для постачальників промислового холодильного обладнання.
«Щодо перспектив на 2022 рік, то наразі робити прогнози важко. Судячи з позиції наших клієнтів, багато хто наразі поставив інвестування у масштабні проєкти «на паузу». Але це звична картина для зими, а до літа активність, звичайно, зросте. За моїми прогнозами, цього року спостерігатиметься попит на будівництво об’єктів для зберігання та доробки ягід, багато підприємств також планують встановлення обладнання для зберігання яблук», — зазначає Данило Харченко.
«Якщо йдеться про ягоди, то встановлювати тунелі для шокової заморозки ми рекомендуємо великим виробникам. А от фермерам з незначними обсягами продукції доцільніше облаштовувати камери шокового охолодження і заморожування», — радить фахівець.
З’явилися питання? Зв’яжіться зі спеціалістами компанії «Alternative Technologies PF»:
пошта: info@alttech.com.ua
телефон: +38 (093) 473 24 00
Youtube та Підписуйтесь!