Технологія DCA – неймовірна інновація у зберіганні врожаю для садівників України
В країнах з розвиненим садівництвом практично весь комерційний урожай яблук, призначених для споживання в свіжому вигляді, зберігається в холодильниках з регульованою атмосферою.
Донедавна вважалося, що найсучаснішою технологією при такому зберіганні є використання холодильників з регульованим газовим середовищем (РГС) із технологією ULO (ультранизький вміст кисню від 1-3%).
Однак нещодавно, в рамках Дев’ятої міжнародної конференції “Яблучний бізнес України – 2019”, представники компанії “Інсолар-Холод” презентували сховище з динамічним газовим середовищем (технологія DCA -Dynamic Controlled Atmosphere, заснована на технології удосконаленого керування диханням ACR), побудоване на замовлення ТОВ Сади Дніпра (TM UApple).
В чому ж полягає суть технології DCA, чому саме вона має назву “динамічної” та як ця технологія відбивається на кінцевій якості продукту?
Як зазначає начальник технічного відділу компанії “Інсолар-Холод” Віталій Саласенко, Система динамічної газового середовища DCA, являє собою регульоване газове середовище, яке застосовується динамічним чином протягом зберігання (замість налаштування таких параметрів зберігання заздалегідь).
Обладнання, що використовується для DCA, реагує на фізіологічний стан фруктів в камері, а потім автоматично коригує параметри зберігання виходячи з реакції продуктів.
Навіщо використовувати систему DCA?
Існує велика проблема виявити найбільш прийнятну мінімальну концентрацію кисню для зберігання фруктів. Багато факторів обумовлюють активність фруктів (тобто їх частоту дихання): сорт фруктів, момент збору врожаю (дозрівання), пора року/клімат, місцезнаходження протягом росту (мікроклімат і географія), ступінь газонепроникності холодильної камери. Тому,надзвичайно складно визначити оптимальну концентрацію кисню.
В цілому, чим нижче концентрація кисню, тим довше можуть зберігатися фрукти. Однак, існує граничне значення концентрації кисню, при якому починається ферментація,це може негативно відбитися на якості фруктів і, як результат, на їх терміні зберігання.
Саме тому “безпечна” концентрація О2, яка зазвичай становить трохи нижче 1%, використовується при зберіганні в більшості випадків.
Зберігання в DCA передбачає, що фрукти автоматично зберігаються в оптимальних умовах, які безперервно регулюються в залежності від частоти дихання фруктів. Немає нічого страшного, якщо концентрація кисню впала нижче 1%: рівень кисню буде відрегульований автоматично.
Однією з важливих переваг зберігання в DCA є запобігання опіків у плодів. Засоби, що запобігають опікам, такі як DPA (дифеніламін), заборонені в більшості країн. Доброю альтернативою цьому є зберігання в низькому вмісті кисню0,6%. Система ACR(технологія управління диханням)ідеально підходить для створення такого середовища.
ACR сповіщає заздалегідь
Метою “систем динамічного зберігання” є зберігання продукту в мінімально можливій концентрації кисню. Для цього потрібно максимально убезпечити систему зберігання. У деяких системах використовується вимірювання вмісту спирту, як показника наближення ферментації. Система ACR робить виміри і, як результат, здатна прореагувати ще до того, як почав виділятися спирт.
Величезна економія енергії
Великий обсяг електроенергії можна заощадити завдяки зберіганню продуктів в умовах ACR. Порівнюючи середнє значення кисню в умовах ACR-0,3% зі стандартними умовами ULO з 1,5% кисню (О2), стає очевидним, що коефіцієнт респірації (дихання) фруктів знизився на 300%.
Фрукти дихають набагато повільніше при більш низьких показниках кисню. В таких умовах яблука виділяють в три рази менше тепла, що дозволяє значно скоротити витрати на холод.
Варто зазначити, що за умови використання технології DCA збільшується термін зберігання яблука при кімнатній температурі, на шляху до кінцевого споживача. Крім того, суттєва перевага сховищ динамічним газовим середовищем – це повна відмова від хімічних обробок під час зберігання, таких як Smartfresh і Фітомаг, що робить плоди екологічно чистими і корисними.
Таким чином, можна говорити, що використовуючи технологію DCA при зберіганні яблука виробник гарантує якість свого продукту та його відповідність усім міжнародним екологічним та фітосанітарним нормам при виході на зовнішні ринки.
Проте фахівці зазначають, що при підборі проекту оснащення системою DCA власного фруктосховища вкрай важливим є правильний розрахунок і підбір холодильного обладнання.
“Сюди слід віднести схему охолодження: холодопродуктивність, кратність повітрообміну, поверхню і технічні характеристики повітроохолоджувачів, швидкість руху повітря і багато інших аспектів, що розраховуються під конкретний проект.
Саме при такому підході можна досягти найбільшої ефективності від використання сховища з динамічним газовим середовищем”, – пояснив Віталій Саласенко.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!