Технології зберігання овочів: ефективні рішення від компанії «Толсма Текнік»
Основне завдання овочесховища – це зберегти ту якість і кількість продукції, яка була під час закладання. Правильне зберігання овочів залежить від якісного обладнання. Устаткувати овочесховище сучасним обладнанням можна поступово, щороку додаючи елементи, які покращують технологію умов зберігання, пише SEEDS.
Про це розповів Олесь Капітанчук, директор компанії «Толсма Текнік».
Сучасний ринок вимагає від сільгоспвиробників цілорічної наявності свіжих овочів відмінної якості. Сховище не покращить продукт, але збереже його у кращій якості багато місяців.
Існує два основних типи зберігання овочів: контейнерне та зберігання овочів насипом (навалом).
Зберігання овочів насипом – один з найкращих та найбільш розповсюджених типів зберігання картоплі та цибулі перед переробкою. Альтернативою навальному є контейнерний спосіб зберігання овочів. Цей метод дозволяє легко розділити продукти різного типу та ізолювати їх один від одного.
Контейнерний спосіб підходить для зберігання насіннєвої та столової картоплі, а також має свої переваги при зберіганні цибулі. Моркву, капусту буряк необхідно зберігати лише в контейнері, якщо цю продукцію планують здавати в роздрібну торгівлю. Овочі, що призначені для переробки, можна зберігати й насипом.
Є кілька варіантів зберігання картоплі в контейнерах. Найпоширеніший — просторова вентиляція. За такого зберігання застосовують повітрозмішувальну установку, яка змішує холодне зовнішнє повітря з теплим внутрішнім і подає в сховище повітря потрібної температури. Установки в разі потреби можна дообладнати системою охолодження.
«Якщо картоплю зберігають до березня-квітня, то достатньо тільки вентиляційної системи. Є наш проект на Тернопільщині, де на початку травня бульба була в ідеальному стані без використання холодильного обладнання. Також я бачив сховище на Одещині, де цибуля ідеально зберіглася без холодильного обладнання до травня», – додав Олесь Капітанчук.
Контейнерне зберігання цибулі дещо відрізняється від зберігання картоплі, бо тут висушуваний ефект має бути потужнішим. Найпоширенішим варіантом є сушильна стіна або поштова скринька. Принцип системи полягає в тому, що повітря надходить у контейнер через щілину в піддоні, яка розташована чітко навпроти щілини в стіні камери тиску.
Таким чином потік повітря проходить через товщу продукту від низу до верху. Стінки контейнера мають бути без щілин, а самі контейнери — однаковими, бо потрібно чітко зіставити отвір у стіні тиску й отвір у піддоні контейнера.
Для цибулі вентиляція є навіть важливішою, ніж для картоплі. Потужність подачі повітря має бути також вищою, а саме 120 м³ повітря за статичного тиску 250 Па/м³ цибулі. При зберіганні картоплі враховується статичний тиск – 150 Па.
Олесь Капітанчук також зауважив, що овочі — це живий організм, який дихає і в процесі дихання виділяє вуглекислий газ. Високий рівень СО₂ в камері негативно впливає на якість продукції, тому камеру треба періодично провітрювати, щоб зменшувати кількість вуглекислого газу.
Компанія «Толсма Текнік» підбирає обладнання для сховища залежно від завдань та можливостей фермера та пропонує якісні комплексні рішення. Сьогодні підприємство є одним з найкращих постачальників обладнання для плодоовочевого сектору.
«При продажі обладнання ми рік надаємо безкоштовну цілодобову підтримку. У режимі онлайн відслідковуємо ситуацію у сховищі. Якщо виникають випадки, що потребують втручання, ми телефонуємо клієнту й повідомляємо про це.
При механічних поломках наші кваліфіковані спеціалісти-ремонтники протягом доби приїжджають у будь-яку точку України», – підсумував директор компанії «Толсма Текнік».
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!