Світ побачив український «Ковчег смаку», – продукти і страви, що знаходяться на межі зникнення
Італійський Університет гастрономічних наук випустив атлас «Ковчег смаку. Україна». Його створили у співпраці з міжнародною організацією Slow Food, пише SEEDS.
Дослідники зібрали 85 традиційних продуктів, тварин (особливі види бджіл, рогатої худоби, риби) і страв України, інформації про їхні регіональні особливості, зв’язок з біокультурним простором, способи застосування чи приготування.
«Ковчег Смаку (Ark of Taste), – це свого роду Червона книга продуктів харчування, в яку входять локальні продукти і традиційні методи їх приготування, що знаходяться на межі зникнення», — зазначають в організації Slow Food.
В атласі є чимало рецептів традиційних страв: львівський сирник, узвар, паска, гайоші, шкваркові погачі чи яворівський пиріг.
Переглянути атлас можна тут.
Проєкт «Ковчег Смаку», заснований у 1996 році, покликаний допомогти дрібним виробництвам, яким загрожує індустріальне сільське господарство, погіршення екології та змішування смаків. Наукова комісія «Ковчега Смаку» знаходить і реєструє рідкісні, але з достатнім потенціалом продукти, рослини і породи тварин.
Читайте також: У Вінниці започаткували фестиваль вина Vinnytsia Wine Days
«Ковчег Смаку» керується наступними критеріями: унікальний смак, зв’язок з територією, традиційність виробництва, непромисловий характер виробництва, ризик зникнення.
Дотепер вийшло вісім атласів про їжу Албанії, Бразилії, Естонії, Кенії, Мексики, Нідерландів, Перу й Танзанії. Дев’ятим став атлас про культуру їжі України.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!