Сучасні інтенсивні сорти горіхів витісняють застарілі різновиди
Олег Валько з Львівщини десяток років присвятив горіхівництву. Починав із 20 горіхів, але поступово кількість насаджень збільшувалася, зокрема і завдяки коштам грантової програми, пише SEEDS.
Тепер ентузіаст ділиться досвідом із початківцями. Тим, хто хоче закладати сад, радить починати з аналізу ґрунту, добору саджанців, які приживаються в регіоні.
Читайте також: Розорювання схилів України: як запобігти деградації ґрунтів
За словами господаря, горіхи можна садити будь-коли, усе залежить від регіону. Якщо клімат засушливий, мало дощів, то, звичайно, краще робити це восени. На заході країни, де не бракує опадів, беруться за справу навесні, пише Високий Замок.
Однак недостатньо посадити дерево. Важливий фаховий догляд. Горіх потребує правильного формування крони, а в перші два роки — проведення зелених операцій та весняних обрізок. Такі заходи слід закінчити за п’ять років. Згодом тільки видаляють сухі і зламані гілки.
Для домашнього садівництва Олег Валько рекомендує сорти Овата, Рубін, Карпатіка-Коголничану. Пригадує, як кілька років тому збирав перший урожай горішків Овата, що виявилися дуже смачними.
У 2019 році Олег Валько завдяки державній підтримці висадив саджанці сорту Піщанський. Вони успішно пережили травневі приморозки та у місячному віці сформували зав’язі. Ці новоутворення ґазда обірвав (для посилення росту деревець). І всім радить робити таке ж.
Згодом продовжив закладати горішник на інших площах. Обирав як українську, так і іноземну селекцію, експериментував. Загалом, господар на власному досвіді переконався, що сучасні інтенсивні сорти (для прикладу, Чандлер, Лара, Фернор, Серр, Піщанський), котрі роками показують високі результати та мають попит на ринку, повинні повністю замінити застарілі різновиди.
Одне з питань, яким наразі активно займається самовідданий чоловік, — переробка горіхів. Тепер воно надзвичайно актуальне.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!