Екологічні сумки з фруктової шкірки створили німецькі студенти. Екосумки розчиняються у воді й можуть після використання стати добривом для рослин.
Студенти Лобке Бекфельд та Йоганна Хехемейер-Кюртен розробили напівпрозорі сумки з двох типів відходів – шкірки фруктів, що залишились від виробництва соків, а також коротких целюлозних волокон з місцевої текстильної фабрики.
Ключовим складником виробу є пектин – гелеутворювач, який витягується із клітинних стінок відходів плодів. Він діє як природне сполучна речовина. До нього додають целюлозні волокна довжиною менш ніж 5 міліметрів. Далі суміш заливають теплою водою та залишають на п’ять днів у формі, щоб вона затверділа.
За словами винахідниці Хехемейер-Куртен, відсоток целюлози, а також довжина і щільність волокон визначають структуру та рівень прозорості та еластичності матеріалу. У свою чергу натуральні пігменти пропонують різноманітні кольори від світлого до темного, від напівпрозорого до непрозорого, від тьмяного до мерехтливого.
Непридатні для використання сумки можна утилізувати, розчинивши у теплій воді. Також целюлозу можна відфільтрувати за допомогою сита. Це дозволить використовувати її повторно, а пектин може слугувати добривом для рослин.
SEEDS.org.ua за інформацією Dezeen
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!