Сортована та фасована: українська лохина завойовує світ

0 3 421

Лохина набула в Україні шаленої популярності. Щороку плантацій цієї ягоди стає дедалі більше. Однак без фасування та сортування лохину беруться реалізовувати хіба що на базарах.

Досягти максимальної вартості зібраного врожаю лохини допоможе тільки сортування та фасування ягід. Нюанси післязбиральної обробки лохини та не менш популярної в Україні черешні SEEDS розповіла Наталія Зеленська, менеджер з розвитку бізнесу компанії «Толсма Текнік».


– Загальновідомо, що без фасування і доробки годі і думати про експорт лохини, а як справи на внутрішньому ринку?

– Споживання на внутрішньому ринку зростає щороку, він може все «з’їсти». Однак свіжі ягоди «так як є» сьогодні беруть тільки ринки – але ж і продукт, і ціни там не найвищої якості, ринки не можуть забезпечити холодний ланцюг.

Що стосується українських мереж, останнім часом вони хочуть бачити саме фасований товар на своїх полицях. І це абсолютно логічно – товар, який виставлений в мережі навалом швидше псується, тим більше якщо продукт був несортований по якості – від гнилої ягоди може зіпсуватись значна кількість продукту в ящику.  Розфасована продукція, навіть якщо вона не сортована, несе менше таких ризиків. До того ж наразі залишаються актуальними протикоронавірусні вимоги: запакована продукція безпечніша.



– Щодо експорту ягід, там діють набагато суворіші вимоги?

– Є компанії, які експортують лохину без сортування, але тоді вже партнерам за кордоном доводиться займатися сортуванням ягід там. Сортування і фасування перед продажем обов’язкове – бо в супермаркетах Європи вся продукція продається тільки запакованою. Та й до Середньої Азії лохину експортують тільки сортовану і розфасовану.

– Чи багато українських виробників лохини вже встановили лінії післязбиральної обробки?

– В Україні стоїть лише 4 такі сортувальні лінії, але цього не достатньо. Кожній плантації, звісно, не потрібна така лінія, якщо йдеться про невеличкі насадження  – гектарів на 10.

Інша справа плантації лохини від 50 гектарів. Там для ручного сортування та пакування потрібно буде задіяти чимало робочої сили. Набагато вигідніше встановити лінію з сортування та пакування.

Лінія сортування лохини Elifab, яку пропонує «Толсма Текнік» дуже компактні, вони займають не багато місця в приміщенні, та й приміщення вимагають невеликого, що суттєво знижує витрати на його охолодження та підтримання необхідної температури.

До того ж ці машини зберігають наліт на ягоді. Те, що дуже цінується в лохині.

Крім того машина бачить якість ягоди не тільки зовні, а й всередині. М’які ягоди відсортовуються в першу чергу – саме така ягода за час логістики зіпсується вже за кілька днів в межах України, не кажучи про те, якщо такі ягоди відправляти на експорт.

Це не єдині дефекти, які може знаходити і від яких може позбуватися лінія. До того ж легко додати і запрограмувати будь-який новий дефект ягід для подальшого пошуку та відсортовування.



– Чи є така унікальна лінія з сортування лохини в когось з ягідників України?

– Минулого року придбали таку лінію виробники з Житомирщини. Цьогоріч встановили ще одну у господарстві “Грасс авеню” ТМ StarBerries. Для доробки лохини в першу чергу має бути приміщення де ягоди з поля привозять, охолоджують і тільки потім сортують і відправляють на продаж.

– Плантацій лохини з кожним роком стає дедалі більше. Чи збільшився попит на такі лінії доробки в Україні?

– Цей ринок в України взагалі тільки почав розвиватись.

В сусідній Польщі, наприклад, різних сортувальних ліній для лохини встановлено чимало. Україна тільки починає рухатись в цьому напрямку, ще на всі плантації вийшли на максимум врожаю, тим більше ми не можемо порівнювати державну підтримку фермерів в Польщі і Україні.

Тому попит на такі лінії буде і все залежатиме не тільки від бажання виробників, а і від можливостей фінансування, підтримки, і бажання невеликих підприємств об’єднуватись в кооперативи.



– Останнім часом не тільки лохина набуває популярності в Україні – зростають площі і під черешнею. Чи сильно відрізняються лінії для доробки і сортування цих ягід?

– Хоч принцип сортування і однаковий, але лінії дещо різні. Лінія для черешні теж доволі компактна, але вона використовує воду, і вода повинна бути холодна. Це дозволяє якнайменше впливати на ягоду зовні під час обробки та фасування.

Зібрана черешня з саду також має пройти попереднє охолодження, але якщо для лохини використовують примусове охолодження повітрям, то для черешні використовують холодну воду, так званий гідрокулінг.

Після охолодження черешня потрапляє на лінію сортування: до водного баку на вході, далі – на розділювач плодоніжок, перекалібратор, далі на сингуляторі ягоди шикуються одна за одною, щоб в кожний окремий ролик потрапило по одній ягоді. Потім, проходячи зону сортування, кожну ягоду фотографують з усіх боків 30 раз, навіть знизу.

Робляться фото інфрачервоними та кольоровими камерами, визначаються колір, розмір, зовнішні та внутрішні дефекти. Все це робить програма – далі ягоди вирушають на певний вихід. Вихід черешень також водний – це не травмує ягоду під час проходження машини.



Але коли приміщення не вистачає – вихід черешні можна зробити і «сухим», але не менш дбайливим і чистим. Компанія ELifab використовує для таких сортувальних машин хірургічний силікон для шторок на виході ягід, це найгігієнічніший матеріал, який забезпечує делікатну і безпечну обробку черешні.

Та й взагалі всі комплектуючі ліній, які встановлює в Україні «Толсма Текнік» виготовлено винятково за європейськими зразками і тільки високої якості – все те, що дозволено у харчовій промисловості.

– Наскільки перспективно встановлювати такі лінії – чи багато черешневих садів сьогодні в Україні?

– На жаль цей сезон черешні був провальним – дуже багато померзло. Однак в Україні щороку з’являється багато нових інтенсивних садів з імпортних саджанців черешні.

Переважно це Південь України: Запорізька і Херсонська область, а також Дніпропетровщина, Миколаївщина, Донеччина і Вінниччина.

Що ж стосується ринків збуту, на локальний ринок можна відправляти ягоду і не екстракласу. Однак якщо продукція орієнтована на експорт – без машини для сортування та пакування не обійтись.



– Зараз в садах України крім черешні спостерігається ще й вишневий «бум», чи можна таку лінію пристосувати ще й до вишень?

– Треба зробити тести. Теоретично лінії можна використовувати для ягід, схожих за розміром і твердістю. Що стосується вишні, то навряд чи – вишня, зазвичай, вся йде на заморозку, а для сортування заморожених ягід, використовуються зовсім інші машини.


З питань придбання обладнання для Вашого плодоовочевого бізнесу звертайтеся до компанії “Толсма Текнік”:

Тел.: +38 050 47477 60

E-mail: nataliazelenska@tolsma.com

 Тел.: +38 050 440 57 90

E-mail: okapitanchuk@promarketing.com.ua

 

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!