Солоха та Хортиця: українськими селекціонерами виведено два нові сорти кольорової картоплі
Інститут картоплярства НААН України вивів два сорти картоплі з яскравим забарвленням: Солоха всередині фіолетова та Хортиця — рожева.
Сорти створювали протягом 10 років, схрещуючи українські сорти з американськими.
«Це екологічно чистий продукт, створений методами стандартної селекції без залучення генетично модифікованих організмів», — розповіла Ірина Тимошенко, завідувачка відділу біотехнологій та біотехнологічних систем Інституту картоплярства України.
Зазначається, що нові сорти є дієтичними, з низьким вмістом крохмалю і приємним смаком.
«Ці сорти мають таку забарвлення завдяки пігменту антоціанів, який є дуже хорошим антиоксидантом. Саме ці пігменти борються проти старіння шкіри, підвищують імунітет, знижують рівень цукру в крові», — зауважила Софія Лященко, заввідділом технологій виробництва та зберігання Інституту картоплярства.
Вперше таку картоплю вивели американські вчені — для космонавтів, що працюють у відкритому космосі, — щоб боротися з впливом радіації.
Хортиця і Солоха вважаються елітними сортами картоплі. Коштують в середньому 120 грн/кг. Фіолетову і рожеву картоплю купують ресторани для екзотичних страв і для дитячого харчування.
В Інституті картоплярства кажуть — в минулому році кольорові бульби були в дефіциті, продали все. На цей рік сподіваються — такого не буде, адже площі під культурою розширили.
SEEDS.org.ua за матеріалами agro-business.com.ua.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!