Снеки з козячого м’яса та баранини виготовляють фермерки зі Львівщини
Уже кілька років у селі Тухля на Львівщині діє Ферма двох Катерин. Тут не лише утримують більш ніж сотню кіз та овець, варять сири, а й проводять екскурсії та майстер-класи. Крім цього у господарстві виготовляють унікальні м’ясні снеки. А сир від Ферми двох Катерин був визнаний одним з кращих в Україні та представлений на всесвітньому конкурсі в Іспанії, повідомляє SEEDS.
Катерина Лісова та Катерина Ільків – переселенки зі сходу країни. Почалося все з однієї кози Катерини Ільків та ідеї пані Лісової. Спочатку жінки закупили кілька сільських кіз та продавали молоко на ринках у Львові та навколишніх містечках. Пізніше Катерини отримали грант для переселенців та відкрили сироварню.
Наразі на фермі утримується більш ніж сотня кіз, десять овець, птиця та лоша. Фермерки варять понад 10 видів сирів – як твердих, так і м’яких. Цього літа жінки взяли участь у конкурсі ProCheese Awards 2021. Їхній сир “Лютий” увійшов до переліку 12 найкращих сирів України. А в листопаді його презентували на всесвітній виставці ProCheese Awords 2021.
Одне з основних джерел прибутку фермерок – зелений туризм. На фермі можна поспілкуватися з тваринами, подоїти кіз, навчитися виготовляти бриндзу, а також продегустувати різні види сирів, органічні солодощі, снеки з козячого м’яса та баранини, олію прямого віджиму.
Минулого року, коли кордони були закриті і зріс попит на внутрішній туризм, на Фермі двох Катерин спостерігався справжній бум популярності серед відвідувачів. Цього року, розповідають фермерки, туристів було дещо менше, проте українці й надалі продовжують цікавитись таким типом відпочинку.
Наразі на господарстві навіть не вистачає молока, щоб задовольнити попит на сири, тому Катерини закуповують молоко і в інших господарствах. Найближчим часом фермерки планують пройти сертифікацію, щоб продавати органічні сири та молоко.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!