Смачно, як у дитинстві: українські підприємці заснували власний бізнес на харчовій крейді
Смачні та корисні – це не тільки про продукти харчування. Такими можуть бути і природна крейда, і лікувальна глина. Місцеві, українські.
Це з’ясували наші співвітчизники, які організували Торгову марку “Мел-ок”, що торгує природною крейдою для їжі. Яка ж крейда з вітчизняних найсмачніша, в інтерв’ю SEEDS розповіла Олена Кисенко, співзасновник ТМ “Мел-ок”.
– Скільки років працює в Україні “Мел-ок”?
– Ми починали як маленька компанія, як невелика сімейна справа. Спочатку шукали для себе – просто погризти крейду. Але, з часом, справа переросла в свою Торгову марку. В цьому році нам виповнилося вже 10 років.
– Хто ж купує харчову крейду?
– Дуже часто вагітні жінки її вживають. Зручно брати для дітей малювати цю крейду – можна не боятися, що дитина з’їсть її. Це натуральна кускова харчова крейда. Іноді нашу крейду замовляють для тварин: папужки, шиншили, конячки…
– Крейда проходить обробку?
– Обов’язково. Крейда видобувається в кар’єрі. З неї обов’язково зчищають верхній шар. Після цього вона проходить сушку при температурі 70 градусів.
– З яких же регіонів України ваша продукція?
– Більш ніж з 20 місць. Наш крейда з різних родовищ України. Тут представлена і Сумська, і Чернігівська область, Луганська, Донецька, Харківська області і з Західної України є.
Але навіть якщо це одна область, в ній може бути одразу кілька різних кар’єрів. Залежно від родовищ і різні характеристики, і мінеральний склад.
– Крейда їстівна – знають майже всі ще зі школи, а глина?
– Глина – це природний абсорбент. Вона є джерелом різних мікроелементів. В залежності від кольору, в ній різний зміст. Наприклад, в блакитній глині переважає кремній, в білій – каолін, в червоній – залізо.
– З-за кордону крейду і глину теж привозите?
– Глину у вас беруть в основному для виготовлення косметики. Раніше часто запитували: “а у вас французька глина є”? Ми вирішили привезти цю французьку глину.
Але тепер, коли все порівнюють якість і ціну, а ціна французької в 3-5 разів вища, розуміють, що українську глину теж можна брати. Але я вважаю, що українська нічим не гірша. Просто деякі люблять європейський бренд.
До слова, за кордоном нашу глину цінують. І за якість і за цну. Ми поставляємо наш товар в магазини Європи і країни колишнього СНД.
– Яка глина, і який крейда користуються найбільшим попитом?
– Глина – блакитна і біла. Блакитна глина з Закарпатського родовища користується найбільшим попитом. Крейду люблять “Святогір’я”. А ще “Сумську” – вона м’якша.
Як заробити на нішевих продуктах в Україні? В яке крафтове виробництво доцільно інвестувати і які технології допоможуть зібрати максимальний врожай?
Відповіді на ці питання Ви почуєте від провідних агрофахівців під час Міжнародної конференції:
“Ніші. Технології. Інвестиції” з циклу “Збільшення прибутків в агробізнесі”
від Sapienza.media
28 жовтня у Міжнародному Виставковому Центрі (МВЦ, Київ).
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!