Сливовий джем, соломоплетіння та чіберек: поповнився Національний перелік нематеріальної культурної спадщини
Цього тижня до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України внесли три нових елементи: традицію соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області, приготування «чіберек» та «янтик» – традиційних страв кримських татар, традиція приготування сливового леквару на Закарпатті, пише SEEDS.
“У солом’яних виробах майстрів Турійщини зашифровані традиції, символи, знання та практики, що стосуються природи і світу. У доробках: різдвяні павуки, іграшки, янголи, тварини, прикраси, сумки, капелюхи. Тут своя символіка: коло – безперервний зв’язок, циклічність поколінь, ангелики – наші охоронці, дзвоники закликають добру звістку, а коник – завжди на успіх”, – зазначають у Міністерстві культури та інформаційної політики.
Чіберек – це те, що нам відоме, як чебурек. А от янтик – теж страва з тіста та м’яса, але від чіберека відрізняється способом приготування. Традиційний варіант виготовлення цих страв зберігається i передається з покоління в покоління практично в кожній кримськотатарській сім’ї.
Леквар- це сливове варення. Варять його достатньо довго, іноді навіть добу в казанах на відкритому вогні. Унаслідок цього повидло набуває темно-синього, майже чорного кольору.
Леквар дають навіть немовлятам. Жителі Закарпаття впевнені, що смаколик має лікувальну дію. Зокрема, вважається, що леквар підвищує імунітет та підтримує організм, особливо у зимовий період. Допомагає леквар і при застудах та хворобах, пов’язаних з травленням.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!