Сироватка – заробіток яким нехтують українські молочарі
Перероблення сироватки дозволяє отримувати додаткову продукцію з сировини. За правильно організованого процесу із 100 т молока, яке потрапляє на перероблення, можна отримувати від 5 тис. євро додаткової виручки. При цьому собівартість цієї продукції досить низька, розповів технічний директор MEGA a.s. у Білорусі Олег Димар.
Найпростіше – робити суміш сироватки з соками. Проте з точки зору маркетингу це складно, тому що треба залишатися на цьому ринку доволі довго, зауважив він.
Зокрема, Швейцарія розробила цей продукт на базі сироватки, і з 1950-х років він вважається у країні другим за популярністю напоєм після кока-коли.
“Найцікавіший варіант – коли на одному підприємстві виробляються йогурти, кефіри і кисломолочний сир, – зауважив Олег Димар. – Після спеціального оброблення сироватку з кисломолочного сиру можна додати в кисломолочні продукти. Цей спосіб дозволяє виробляти молочні продукти, використовуючи найсучасніші стандарти.
Популярні нині і спортивні напої, виготовлені на базі сироваткових білків.
“Якщо в Україні хтось почне виробляти таку лінійку продуктів, то місце на ринку буде лише для одного підприємства, – наголосив фахівець. – Сегмент украй вузький і заробіток там дуже невеликий”.
Також на базі сироватки можна робити згущені молочні продукти. За словами Олег Димаря, у Білорусі такий проєкт був підготовлений для оброблення 150 тонн кисломолочної сироватки. Термін окупності проєкту склав дев’ять місяців.
“Оброблення сироватки повинно бути технологічно правильним, – зазначив він. – Сушіння сироватки – основний процес. Коли у Білорусі перейшли до сучасних технологій нанофільтрацій та освоїли кристалізацію, то отримали додаткових $2 тис. за перероблення 100 тонн сироватки”.
SEEDS.org.ua за інформацією MilkUa
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!