Відома сироварня Закарпаття приваблює туристів унікальними екскурсіями
Селиська сироварня – унікальний соціальний проект, виробництво та візитна картка села Нижнє Селище, що на території Хустського району, Закарпаття, приваблює туристів незвичними екскурсіями.
Сироварня – це діюче виробництво, де щоденно роблять сир. Відвідувачам, сироварня пропонує ознайомчу екскурсію по виробництву, з демонстрацією технології виробництва сиру.
Аби відкрити її, нинішній директор Петро Пригара спеціально влаштовувався на стажування до швейцарських сироварів.
Сировар відбирає молоко, перевіряючи його жирність. Молоко охолоджується, сепарується, пастеризується та кисне. Потім подрібнене молочне зерно заливають у спеціальні форми.
Селиська сироварня дотримується натуральності у виробництві сиру, саме тому головки сиру тут нічим не покривають, його лише витримують у сольовій купелі, а потім дають дозріти у підвалі.
Тут, на полицях стелажів, акуратно складені циліндри сиру. Для його дозрівання і зберігання у підвалі підтримується певна вологість з точністю до 2–3% та температура – до 1-2˚. Саме підвал визначає смак та зовнішній вигляд сиру.
Тут, сир набуває характерної для нього шкірки, яка є натуральним покриттям сиру, захищає його від висихання і являє собою грибкову флору. Проект сироварні – цікавий і неординарний, результат особливої співпраці.
Крім традиційної дегустації у крамниці сироварні можна придбати сир з овечого молока – славетну традиційну бринзу Хустщини.
SEEDS.org.ua за інформацією seliskasirovarnia
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!