Сировари зі всієї України зібралися під Полтавою на унікальні навчання
На Полтавщині відбувся унікальний 5-ий сирний табір “Від молока до вічка в сирі”. До табору приїхали учні з різних міст і областей України, двоє учасників приїхали навіть з Польщі.
Серед учнів не тільки початківці, а й досвідчені сировари, технологи на підприємствах, студенти та ті, хто не займається сироварінням, але сир полюбляє.
“Такі навчальні бази я бачила у свого колеги в Литві та у Франції. Якщо ти сировар і у тебе своя ферма — ти важко працюєш 365 днів на рік. Люди сюди приїжджають, як вони кажуть, за натхненням. Мені здається, що в цьому дуже важлива роль такого формату”, — розповідає Тетяна Дяченко, засновниця творчої гастромайстерні “Коза Чка”.
Учні табору мали можливість навчатися і практикуватися в одному місці, пройшовши весь шлях виробництва сиру: спочатку їхали з агрономом на поле, потім на фермі вивчали особливості годівлі та доїння худоби, згодом варили продукт.
Варили сири різних типів — від Пармезану і блакитного сиру до Рікотти й Сулугуні, кисломолочні напої “Айран” і “Моціоні”. Окремими бонусами були випікання хліба на заквасці, BBQ party та спільне приготування сніданків.
Поки що підприємиця та її однодумці розвивають філософію харчування в Україні самотужки. Вона вважає, що відсутність сирних традицій гальмує розвиток цієї галузі.
“Якби ремісник міг продавати більше своєї продукції, він міг би зменшити ціну і збільшити обсяги виробництва”, — зазначила Тетяна Дяченко.
Як заробити на нішевих продуктах в Україні? В яке крафтове виробництво доцільно інвестувати і які технології допоможуть зібрати максимальний врожай?
Відповіді на ці питання Ви почуєте від провідних агрофахівців під час Міжнародної конференції:
“Ніші. Технології. Інвестиції” з циклу “Збільшення прибутків в агробізнесі”
від Sapienza.media
28 жовтня у Міжнародному Виставковому Центрі (МВЦ, Київ).
SEEDS.org.ua за інформацією zmist.pl.ua.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!