Сирні сушарики – унікальний рецепт сироварів з Київщини підкорив серця гурманів
Сироваріння в Україні в останні роки розвивається шаленими темпами. З’явилося чимало вправних майстрів і унікальних сирів. Здавалося, здивувати вже нічим… А ось і є!
Унікальний сирний продукт сушарики нещодавно викликав чималий фурор на фестивалі сирів. В ексклюзивному інтерв’ю для seeds автор незвичайного рецепту Олександр Бабін – власник козиної ферми “Бабині кози” розповів цікаву історію створення сирних сушариків.
– Сирні сушарики, Ви єдині в Україні їх виробляєте?
– Поки тільки ми. Дійсно продукт новий – сир із зниженим вмістом вологи і тому він добре зберігається навіть без низької температури.
– Звідки взявся рецепт?
– Просто прийшла в голову така ідея. Ми її реалізували. Вже потім дізналися, що в світі роблять схожий сир. Взагалі світі існує близько 4 тисяч видів сирів, і щось абсолютно нове зараз придумати надзвичайно важко.
– Сири виробляєте тільки з власного молока?
– Звичайно. У нас власна ферма: 150 дійних кіз. Все своє молоко ми переробляємо в сири.
– Хто займається переробкою?
– Це винятково сімейна справа. Я займаюсь переробкою сам. Сам роблю і сам торгую. Для того щоб зробити сир, молоко спочатку пастеризується, потім вноситься закваска, молокозгортальний фермент. Згодом вже формуються голівки, які потім соляться – так і отримуємо наші сири.
– А що є особливого у виробництві сирних сухариків?
– Сушарики так само робимо з пастеризованого молока, потім туди додаються спеції або приправи. Згодом сир підсушують на сонці. Якщо суха сонячна погода – для цього достатньо 2-3 доби.
– Чи багато вже є поціновувачів сушариків?
– Є люди, яким такий продукт подобається. Комусь такий сир до смаку, хтось любить інший… Як я вже згадував – у світі існує біля 4 тисяч різновидів сирів. І на кожен з цих сирів є свій поціновувач.
– Як краще споживати сирні сушарики: з вином, можливо пивом, чи просто так?
– Все залежить від доданих інгредієнтів. Сушарики з в’яленими томатами були б добрі до пива, з васабі – теж. Поки що ми виробляємо тільки ці два різновиди, але їх може бути безліч. Навіть самі по собі, як самостійний продукт, сирні сушарики також дуже смачні.
– А чому саме “сушарики”?
– Чомусь спала на думку саме така назва. Взагалі всі назви, які ми даємо своїм сирам – це та назва, яка першою приходить на думку.
– Хто ж дає їм назви?
– Сири я роблю сам, зазвичай сам їх і називаю. Ми не беремо якісь класичні рецепти – вигадуємо самі. Хоча, може статися і так, що зроблений нами сир схожий на якийсь відомий світовий сорт сиру.
– Який з власних сирів смакує Вам найбільше?
– Найбільше люблю Роккі – сир з блакитною пліснявою. Він найкраще пасує до сухого каберне і в поєднанні з’являється неперевершений смак.
– Як реалізовується ваша продукція?
– У нас є власний інтернет-магазин, маємо й реальну крамницю. Завжди популяризуємо свій продукт через різноманітні фестивалі.
– Скажіть, а що було першим: захоплення сирами, чи козами?
– Кіз ми вирощуємо вже років 12. Захоплення сирами почалося саме через захоплення козами. Від початку виробництво сирів було вимушеною дією – щоб законсервувати молоко. Тепер – це покликання.
– А чи не збираєтесь організовувати гастротури до своєї ферми чи проводити майстеркласи?
– Майстеркласи із сироваріння ми поки що не проводимо. Інша справа майстеркласи з ручного доїння кіз – це залюбки.
Приїхати до нас і гарно провести час можна завжди. Наша родина майже щодня радо приймає гостей ферми. Знайомимо з кізоньками та іншими чотирилапими мешканцями садиби, проводимо дегустацію наших сирів.
Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua
Слідкуйте за нашими новинами на Facebook Instagram YouTube-канал
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!