“Сир має смак квітки, яку їла корова” – як на Закарпатті виробляють оригінальні сири
У 2005 році одна закарпатська сім’я, вирішили відродити давні традиції вівчарства та виробництва сиру. Захоплення сім’ї переросло в сільське господарство, яке забезпечує смачними і екологічними продуктами. Детальніше не SEEDs.
Це господарство “Бараново” у селі Іза. Господар — Юрій Ліпей розповідає, що ерші чотири роки справа йшла важко, бо головний принцип господаря – жодних штучних домішок. Але згодом, сироварня набрала популярність. Сьогодні на ферму в Закарпатті їдуть туристи з усієї країни: 15 видів овечих та коров’ячих сирів, масло, кефір та йогурти, дегустаційна зала та музей сиру. Деякі продукти виготовляються за оригінальними рецептами, унікальними для всієї України.
Усе літо овечок та корів випасають у горах. Зараз на фермі 4 сотні овець, які щодня дають по 300 літрів молока. З нього і виробляють натуральні сири додаючи органічні закваски та ферменти італійського й французького походження.
“Сир має смак квітки, яку їла корова”, – пояснює технолог Анжеліка Ратушняк.
Туристів почало приїздити стільки, що довелося відкрити готель! Коштують сири від 170 до 700 гривень за кіло. Щодня виробляють 65 кг сиру з 600 літрів молока.
Seedsorgua за матеріалами ШоТам
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!