Сільська громада Прикарпаття навчилась заробляти на виробництві швейцарських сирів

0 977

У селі Чесники Рогатинського району сім років тому створили сільськогосподарський кооператив “ЕКОМ”, який займається виготовленням сирів. Тут виготовляють сири за швейцарською технологією.

До чесниківського кооперативу приєдналися 43 жителі, які здають сюди молоко. Керує підприємством Олег Журавінський. Молоко тут проходить декілька етапів обробки.



“Кооператив займається заготівлею молока від населення. Тут на місці його переробляємо. Частково робимо сир, сметану та звичайний кисломолочний сир. Вже чотири роки виготовляємо твердий сир за нашою технологією. Торік за прибуток ми 3 тисячі 500 гривень ніби заплатили. Цього року побачимо, що з того буде, бо рік не зовсім добрий”, – каже Олег Журавінський.

Усю продукцію збирають у місцевих жителів. Для корів три роки тому облаштували спеціальне пасовисько, яке поділене на сім частин для випасання, кожна з яких – під напругою. Це так званий “електропастух”.

Також тут облаштували систему напоювання корів. Самих корів доять за допомогою апарата, що розташований при вході на пасовисько. Перебуває тут худоба з весни до пізньої осені.

Андрій Магмет тримає тут 14 своїх корів. Він разом з декількома односельцями облаштовував місце для випасання. Каже, що створення такого кооперативу, – гарна ідея.

“Завдяки тому пасовищу, в селі втрималася певна частина корів. Бо більшість вже планувала їх здавати. Люди бачать, що це вигідно. Влітку корови тримають на пасовищі, мають час для своєї роботи. Заготовлюють корми”, – каже житель села Андрій Магмет.

 

SEEDS.org.ua за інформацією Суспільне Карпати

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!