Штучну рибу без кісток вирощують у Португалії

0 467

Штучне м’ясо буває кількох видів. Так, частину замінників тваринного білка створюють з рослин. Крім того, таке м’ясо можна виростити у лабораторії на основі справжніх м’язових клітин тварин. Виростити в лабораторії можна і рибу. Саме так зробили португальські вчені з Лісабонського університету. У рамках проєкту “Algae2Fish” на основі водорослей та клітин риби було вирощено морського окуня без кісток, повідомляє SEEDS.

Наразі триває вдосконалення технології вирощування штучної риби. Продукт має бути таким же корисним, як звичайний окунь, але не містити кісток, мікропластику і частинок ртуті, які є в морській рибі, пише gfieurope.org.

Науковці мають на меті використовувати такі методи, як 3D-друк, для створення їстівних каркасів з використанням матеріалу, видобутого з водоростей і рослин. Вони будуть застосовуватися для додання структури продукту, вирощеному з клітин риби, допомагаючи відтворити складну волокнисту текстуру, яка спостерігається у традиційної риби, і надавати їй характерного смаку.

Водорості також містять антиоксиданти, які додають поживну цінність продукту, забезпечуючи омега-3 жирні олії, що містяться в рибі. Команда науковців використовуватиме електричну стимуляцію, щоб підвищити трансформацію стовбурових клітин риби в м’язи та жир.

Фредеріко Феррейра, доцент Інституту біоінженерії та біонаук, Instituto Superior Técnico Лісабонського університету, зазначає: “У португальській мові є приказка: риба без кісток – це вирішена проблема. Ми створюємо філе без кісток, яке буде дуже корисним для дітей, але я сподіваюся, що воно також допоможе розв’язати багато інших проблем”.

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!