Шокова чи статична заморозка: як обрати обладнання для доробки ягід?
У 2021 році ціни на малину в Україні були рекордними. Пожвавився попит на саджанці. У зв’язку з цим, ймовірно, зростатиме потреба на обладнання для заморожування та зберігання ягід. Яке обладнання краще вибрати, а також, на що звернути увагу виробникам малини, в коментарі для SEEDS розповів Андрій Марущак комерційний директор «Ван Дайк Технікс».
«Існує два типи обладнання для заморожування ягід. Це так зване статичне заморожування та тунелі шокової заморозки. Тунелі мають більшу продуктивність, але і вищу вартість. Як перший, так і другий тип обладнання зазвичай будують з іноземних комплектуючих (компресори, повітроохолоджувачі та ін.). Навіть тунелі українського виробництва складаються з деталей від європейських та світових постачальників обладнання», — зазначає фахівець.
«Виробництво обладнання в Україні дешевше, але є деякі українські компанії, де інженери побачили якийсь зразок, склали і думають, що воно має працювати. Можу сказати, що без багаторічного досвіду виготовити щось якісне практично неможливо. Потрібно, щоб обладнання виготовляла не просто інженерна компанія, а технологічна — та, яка має повне розуміння технологічного процесу зберігання. Якщо обладнання побудоване за принципами технологічності, воно буде дорожчим, але відмінно виконуватиме свою технологічну функцію. Утім, через різницю цін, фермери часто вибирають дешевше обладнання, яке не дає очікуваного результату, ламається і т.д. У результаті виробник може втратити більше, ніж заощадив на закупівлі дешевої техніки», — говорить Андрій Марущак.
«На ринку України присутні не так багато технологічних компаній з постачання обладнання для зберігання плодоовочевої продукції. Їх можна порахувати на пальцях однієї руки. І все це іноземні компанії з представництвами в Україні», — розповідає комерційний директор «Ван Дайк Технікс».
Обираючи обладнання, варто враховувати обсяги виробництва та завантаженість підприємства.
«Звичайно, малим виробникам які вирощують, скажімо, гектар малини, чи три гектара лохини зовсім недоцільно купувати таке дороге обладнання, як тунелі для заморозки. Утім, таку техніку купують не лише виробники, адже існує окремий вид бізнесу — надання послуг із заморожування чи зберігання продукції. Потужність найменшого тунелю шокової заморозки — 500 кілограмів на годину. Працює він 22 години на добу, тобто заморожує 11 тонн ягід на день. Щоб повернути інвестиції, такий тунель має працювати 200 днів на рік. Тобто, обсяги виробництва мають складати 2200 тонн. З таким завантаженням термін експлуатації тунелю може складати навіть 20 років. Але, щоб обладнання слугувало довго, його, як і будь-який механізм, потрібно обслуговувати», — говорить Андрій Марущак.
«Це дороге обладнання, тому перед його купівлею потрібно ретельно зважити всі «за» та «проти». Ми підбираємо тунелі індивідуально, залежно від того, яким чином та для чого компанія планує використовувати техніку. Варто оцінювати не лише вартість самого тунелю, а й весь комплекс обладнання. Так, якщо сам тунель для заморозки вартує 200 тис. євро, то система охолодження для нього також вартуватиме близько 200 тис. євро, або ще дорожче», — зазначає фахівець.
Існують інші рішення для невеликих виробників ягід. Це оренда обладнання для шокової заморозки в інших підприємств, або статичні камери.
«Є ще один спосіб заморожування ягід — статична заморозка. Це, коли ягоди складають в ящиках у морозильну камеру. Такий спосіб є набагато дешевшим, але і якість ягоди після статичного заморожування нижча, ніж після тунелю. Потужність обладнання у цьому випадку рахується не за годину, а за добу. Можна заморожувати і 500 кілограмів на добу. Потрібно розуміти, що ягода після шокової заморозки в тунелі та ягода після статичної заморозки — це два різних продукти. Ціна на них теж різна», розповідає Андрій Марущак.
«Ван Дайк Технікс» — компанія яка вже 30 років постачає провідні голландські технології для зберігання цибулі, часнику та інших овочів, картоплі, заморозки ягід та ін. Працює на ринку України з 2007 року.
З’явилися додаткові питання щодо зберігання продукції та облаштування сховищ?
Телефонуйте: +38 098 271 70 70
Пишіть: VanDijkTechn@gmail.com
Youtube та Підписуйтесь!