Шоколад до Дня святого Валентина стає дедалі дорожчим, – ціни на какао зросли на 400%
Какао, ключовий інгредієнт шоколаду, стає все більш дефіцитним, оскільки екстремальні погодні умови порушують виробництво в Західній Африці. Цей регіон, до якого входять Гана, Кот-д’Івуар, Камерун і Нігерія, виробляє близько 70% світового обсягу какао, і наразі від зіткнувся з серйозною проблемою, пише SEEDS.
Підвищення температури, непередбачувані опади та хвороби, пов’язані з кліматом, значно вплинули на врожай какао, що призвело до різкого зростання цін на нього аж на 400% за останній рік і вже сягнуло 12 218 доларів за тонну, ідеться у звіті організації за лютий 2025 року, пише Christian Aid.
Читайте також: В Україні стрімко зростає споживання амаранту
Для процвітання какао-дерев (Theobroma cacao) необхідні точні кліматичні умови, включно з високою вологістю і постійними опадами. Однак зміна клімату призвела до того, що температура в основних регіонах виробництва какао перевищила оптимальний рівень.
Лише 2024 року антропогенна зміна температур додала щонайменше три додаткові тижні температури вище 32 градусів у Кот-д’Івуарі та Гані в пік сезону вирощування какао, що призвело до ще більшого стресу для підростаючого врожаю.
У Камеруні та Нігерії також спостерігалися тривалі періоди надмірної спеки. Екстремальні погодні явища, як-от рясні опади в Гані, що змінилися сильною посухою, призвели до неврожаю, посиливши глобальний дефіцит какао, який розпочався ще 2023 р.
Осай Оджиго, директор із політики та громадських кампаній Christian Aid, особливо відзначила кризу, заявивши: “Вирощування какао є життєво важливим джерелом засобів для існування для багатьох найбідніших людей у всьому світі, і антропогенна зміна клімату ставить його під серйозну загрозу”.
Крім теплового стресу, какао-культури також уразливі до збоїв у роботі запилювачів і хвороб, які посилюються зміною клімату. Плантації какао страждають від недостатньої генетичної різноманітності, що робить їх більш сприйнятливими до цих загроз.
У доповіді вчених також підкреслюється занепокоєння з приводу збезлісення: у період з 2002 по 2019 рік Гана і Кот-д’Івуар втратили 8% і 25% лісів відповідно, що ще більше скорочує придатні для вирощування какао землі. Ніби цього було мало, проблема посилюється і зростаючим світовим попитом на шоколад. Ринок шоколаду, оцінюваний у 109 млрд доларів у 2024 році, за прогнозами, сягне 145 млрд уже до кінця десятиліття.
Однак у зв’язку зі зниженням урожайності виробники стикаються зі зростанням витрат і проблемами в ланцюжку поставок. Інші інгредієнти, які зазвичай входять до складу шоколадних виробів, як-от цукор, соя і пальмова олія, також уразливі з погляду клімату, що посилює невизначеність у галузі щодо стабільного виробництва різних продуктів.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!