Шоколад на меду – дивовижний рецепт майстрині з Ніжина
Шоколад без цукру вже давно не тільки реальність, а й популярний самаколик української майстрині Оксани Труш, засновниці бренду Жу-жу shop з Ніжина. Замість цукру вона використовує не менш солодкий, але набагато корисніший мед!
Чому саме цей солодкий інгредієнт став частиною шоколадних рецептів пані Оксани і який шоколад смакує найбільше українським покупцям, майстриня розповіла в невеличкому інтерв’ю для SEEDS.
– Невже у вашому шоколаді цукру немає зовсім?
– Зовсім. Тільки мед. У нас своя власна сертифікована пасіка. А ще у нас маленькі діти, і ми хотіли, щоб вони мали змогу їсти не тільки звичні магазинні смаколики, але і щось солодке та корисне. З цього і народилася ідея створити шоколад без цукру.
Ми стали шукати рецепти. Дізналися про шоколад на меду і подумали: варто спробували. Далі довго експериментували – рецептів існує безліч, однак ідеальне співвідношення інгредієнтів вдалось відшукати тільки під час тривалих експериментів.
У нас не тільки мед свій. Ми навіть ягоди для шоколаду сушимо самі.
– Скільки зазвичай різновиду шоколаду маєте в асортименті?
– Більше десяти. Щойно з’являються сезонні ягоди, асортимент розширюється часом і до 15-и видів.
– Який шоколад сьогодні найпопулярніший?
– З сушеною вишнею. Навіть не куштуючи, більшість покупців сьогодні обирають саме такий шоколад. Дітям до смаку з журавлиною. Чоловіки чомусь люблять з перцем чилі та солоненькими фісташками. Особисто я люблю з кунжутом.
Я завжди рекомендую покупцям шоколад з ягодами. В ягодах є та сама кислинка, яка дуже цікаво відтіняє смак самого шоколаду.
А ще у нас є чисто чорний шоколад і шоколад без глютену. Наш шоколад частенько замовляють магазини, які орієнтуються на суто веганське харчування, оскільки він без рослинних жирів.
– Як Вам вдається зберігати такий шоколад?
– Стандартний термін зберігання шоколаду – півроку. Без всяких консервантів. В ідеалі шоколад рекомендують зберігати за температури від +10 до +18. Єдине, чого не любить шоколад – це перепади температури.
У нас є спеціальний холодильник, в якому ми зберігаємо весь свій шоколад. Часто виготовляємо шоколад на замовлення – тоді клієнти отримують одразу партію свіжого шоколаду.
Чим свіжіший шоколад – тим він смачніший. Однак протягом півроку його смакові якості глобально не змінюються.
– Хто і де купує ваш шоколад?
– Кав’ярні. В Ніжині, в Києві та Чернігові є кав’ярні з якими ми співпрацюємо.
– Чи багато людей задіяні у виробничому процесі?
– З сушкою і підготовкою ягід допомагають батьки, з пакуванням – чоловік. Шоколад роблю сама. Поки що в помічниках потреби немає.
Виготовляємо вдома, для цього є окреме спеціальне приміщення. Під шоколад великої площі не потрібно. Потрібна адекватна реакція – какао-продукти неможна перегрівати і шоколад потрібно швидко охолоджувати.
– Пам’ятаєте, з чого все починалося?
– У нас сімейна пасіка, ми часто готували до ярмарок різні медові продукти. Якось прийшла ідея зробити ще й шоколад.
Я пам’ятаю свою першу ярмарку. Свої перші плиток 20 шоколаду робила тижнів зо два. Я страшенно хвилювалася, а потім всі ті плитки продались за якісь лічені години.
Згодом люди поверталися і запитували ще. Вирішили робити більше. Так і розпочалася історія шоколаду, який згодом став брендом Жу-жу shop.
Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!
Ой не смішіть! )) Як може бути мед без цукру, якщо мед – цукристий продукт? Чисто маркетинговий хід для покупців які не мають повного уявлення про мед.