Щороку попит на продукти харчування в світі зростає на 3%

0 525

Щорічне зростання попиту на продукти харчування в світі складає 3%. Тому їх дефіцит тільки зростатиме і Україні саме час активно просувати свою агропродукцію на світові ринки, особливо до країн Азії, де наразі мешкає більше половини населення планети – 4,5 млрд людей і їх кількість постійно зростає.

Таку думку висловив доктор економічних наук Віталій Скоцик виступаючи під час Міжнародної конференції аграрного бізнесу  “Збільшення прибутків у міжнародній торгівлі”, що відбулася у столичному Міжнародному виставковому центрі.

Захід провели агромедіа-агенція Sapienza Катерини Звєрєвої спільно з Ольгою Трофімцевою, експертом з зовнішніх ринків, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України (2019).

На початку свого виступу Віталій Скоцик навів статистичні дані ООН, згідно яких з початку поточного року населення нашої планети зросло на 11,5 млн людей, а до кінця року воно збільшиться на 70 млн.

“І коли ми в цьому сенсі говоримо про тенденції світової торгівлі, то далі вже важливо подивитися на показник розподілу населення за країнами, а точніше на ті країни, де воно зростає. У першій десятці з них є основні торгові партнери України – Індонезія, Пакистан, Бангладеш, Нігерія, Індія та Китай. Тобто з 10 країн із зростаючим населенням є 5-6 країн, які мають дефіцит продуктів харчування.

Якщо ми говоримо, що населення планети щорічно зростає на 70 млн чоловік, то всі вони від початку народження, природно, починають їсти. При цьому річна рекомендована норма споживання молочних продуктів однією людиною для нормального функціонування організму – 338 кг, м’яса – 64 кг, а денна норма хліба для належного забезпечення організму білками складає 300 гр.

Таким чином, згадані нами 70 млн людей хочуть їсти попри те, що землі на тих територіях де вони народилися просто немає для того, щоб вирощувати там достатньо продуктів харчування. На цьому фоні щорічне зростання попиту на продукти харчування у світі складає 3%. Потенціал для нарощування виробництва у світі складає лише 1,5%. Тому дефіцит продуктів харчування у світі зростатиме”,- зазначив у своєму виступі перед учасниками конференції фахівець.

На думку Віталія Скоцика, найбільше від дефіциту продуктів харчування потерпають країни Азії, населення якої складає 4,6 млрд людей. Далі йдуть країни Африканського континенту, а вже потім Європа  частка населення якої у світі складає 9,5%.

“З огляду на ці цифри неважко здогадатися, що основним ринком для української агропродукції на сьогодні мають стати країни Азії. Але світова конкуренція не хоче нам віддавати ринки для реалізації продукції з доданою вартістю. Світ дуже хоче, щоб ми виробляли сировину. Якщо взяти показник вартості виробленої продукціїз доданою вартістю в перерахунку на один га землі сільськогосподарського призначення в Україні, то він складає $250 при середньосвітовому – $2500”,- зазначив Віталій Скоцик.

Доктор економічних наук також повідомив, що минулого року він побував на багатьох світових  торгових майданчиках – виставках, форумах, конференціях, зокрема, на найбільшій у світі торговій виставці China International Import Expo в Шанхаї.

“Левова частина урядів країн і закупівельників продуктів харчування була представлена на цій події офіційними делегаціями, які приїхали на виставку з намаганням знайти продукти харчування для людей, що народжуються в їх країнах. Я виступав на двох форумах в рамках цієї виставки, де говорив про експортні можливості України, можливості виробництва продукції з доданою вартістю.

Натомість, виступаючи по запрошенню китайської сторони, я не побачив офіційної делегації України на цій події. При цьому стенд Казахстану площею 500 метрів налічував представників 200 підприємств. Приблизно такі ж самі стенди мали Росія, Білорусь, а Україна була представлена маленьким стендом лише п’ятьма компаніями”, – зауважив Віталій Скоцик.

Фахівець також підкреслив, що “Азія – це величезний ринок, який хоче їсти, але для того, щоб на ньому закріпитися потрібно, перш за все, розумітися де він знаходиться”.

По-друге, на думку Віталія Скоцика, потрібна зважена та розумна політика держави з просування бізнесів в країни Азії. Крім того, в Україні мають запрацювати професійні та якісні профільні асоціації.

“Не має бути профільної асоціації яка лізе в політику і політики, яка лізе в профільну асоціацію. Асоціації мають рухати підприємства на ті ринки на яких сьогодні можна заробляти гроші. З огляду на це – там (на азійських ринках – UkraineFood) ми маємо робити бізнес, а тут в Україні – додану вартість”,- резюмував Віталій Скоцик.


 

Інформаційними партнерами заходу виступили:

EastFruitUkraineFood.orgAgri-GatorАгроіндустріяУННАгроперспективаMedushaСироман/Craft CheeseDrone.UA

Під час конференції, зокрема, виступили експерт з зовнішніх ринків, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України (2019) Ольга Трофімцева, аналітик аграрних ринків Андрій Панкратов, директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва, експерт ягідного ринку, власник S.B.Frozen Foods Андрій Жуков, директор компанії Євросем Дмитро Шацман, радник з питань сільського господарства посольства Королівства Нідерландів в Україні Рейнауд Наутен, радники з питань розвитку бізнесу комерційного відділу Посольства Канади в Україні Ліліана Жиліна та Єлізавета Журавськадиректор компанії ARTIS.com Василь Гальчевський, засновниця платформи HelpSMI Анастасія Ширіна та інші фахівці з виходу на міжнародні ринки, а генеральний директор групи компаній BioNorma Ярослав Чабанюк виступив модератором заходу.

Інформаційні партнери заходу: EastFruitUkraineFood.orgSEEDS.org.uaAgri-GatorАгроіндустріяУННАгроперспективаDrone.UA

 

«Солодкий» спонсор конференції – компанія «Житомирські ласощі».

 

SEEDS.org.ua  за інформацією UkraineFood.org

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!