Що таке мікориза та наскільки вона впливає на врожай плодоовочевих культур: відповідь фахівця
При вирощуванні плодоовочевої продукції та ягід фермеру важливо користуватися сучасними препаратами, що здатні суттєво підвищити ефективність і користь вашого бізнесу, захищаючи майбутній врожай від хвороб та значно збільшуючи його якість та кількість. Таку думку висловила керівник лабораторії Інституту Агробіології компанії BioNorma Ірина Мельнікова під час Плодоовочевої open space конференції «ПЛІДНИЙ 2022: РИНКИ. ТЕХНОЛОГІЇ. НІШІ», що відбулася 15 лютого.
Організаторами заходу виступили УПОА та агромедіа-агенція Sapienza за підтримки Київського контрактового ярмарку.
В своєму виступі Ірина Мельнікова зупинилася на визначенні такого поняття в агробіології як «мікориза». Це взаємовигідне «співжиття» кореневої системи рослин та грибів-мікоризоутворювачів.
«Цей симбіоз відбувається за рахунок обміну поживними елементами сполуками вуглецю з боку рослини, мінеральними речовинами та водою з боку гриба-мікоризоутворювача. Це явище досить давнє. На сьогодні вже 8 з 10 культурних рослин здатні до ефективного мікоризоутворення.
«Гриби, що здатні до мікоризоутворення, належать до типу Glomeromycota. Саме цей тип активно використовує наука у створенні сучасних мікоризоутворювальних препаратів»,- пояснює фахівець.
Керівник лабораторії Інституту Агробіології зазначила, що компанією BioNorma представлено на ринку власну розробку – препарат «Біонорма Мікориза», що забезпечує формування мікоризи на кореневій системі плодових, ягідних та інших культур.
Даний препарат представлений в формі гранул, які призначені як для основного, так і для припосівного внесення. Він дозволяє вирішити дві основні проблеми плодоовочівництва: вологозабезпечення ґрунту та поліпшення мінерального живлення рослин.
«Як саме це відбувається? Завдяки мікоризі площа всисної поверхні кореневої системи зростає до 50 разів. Це дозволяє рослині проникати в більш глибокі шари ґрунту, виходячи з зони виснаження вологості і, відповідно, таким чином рослині доступні більші кількості вологи та мінеральних речовин.
Особливо утворення мікоризи необхідно на рослинах із слабо розвиненою кореневою системою, що проникає у ґрунт не більше, ніж на 40 см.
Крім того, соковиті плодові культури містять у своєму складі від 65 до 95% води. При зниженні рівня вологозабезпечення на 5-7% втрачається такий важливий показник товарної якості плодоовочевої продукції як її свіжість»,- зазначає Ірина Мельнікова.
На думку фахівця, препарат «Біонорма Мікориза» також є незамінним помічником при закладанні саду.
«Згідно з українським законодавством, приживлюваність саджанців плодових культур має становити від 88 до 92%. Проте такого показника не завжди можна досягнути в умовах сучасного господарства. При неприживлюваності лише одного саджанця яблуні збитки садівника сягають від 100 грн, а в перерахунку на 1 га вони становлять щонайменше 1 тис. грн, не враховуючи затрат на відновлення густоти саду. Препарат «Біонорма Мікориза» призначений, в першу чергу, для приживлення саджанців плодових дерев. Крім того, препарат чудово працює проти деформації плодів. Адже при недостатньому поливі рослини відчувають дефіцит вологи, що пов’язане, відповідно, з порушенням процесу запилення рослин»,- повідомляє керівник лабораторії Інституту Агробіології компанії BioNorma.
Так, за словами Ірини Мельнікової, при порушенні процесу запилення відбувається деформація плодів, що знижує смакові та товарні якості продукції. «Мікориза Біонорма», за рахунок покращення вологозабезпечення, дозволяє уникнути такої ситуації. Також препарат покращує лежкість плодоовочевої продукції за рахунок забезпечення рослини достатньою кількістю фосфору та калію.
«Серед інших переваг препарату – забезпечення рослин достатньою кількістю важливих мікро- та макроелементів. Це, в першу чергу, кальцій, що запобігає передчасному старінню плодів. Відповідно це покращує можливості транспортування та зберігання продукції. Такі ж компоненти препарату як мідь та залізо беруть участь в процесі фотосинтезу, що забезпечує ріст вегетативної маси рослин.
«Біонорма Мікориза» також активує системну резистентність рослин. Тобто рослина при взаємодії з мікоризоутворювачами синтезує сполуки, які відповідають за її імунітет. Іншими словами, відбувається імунізація рослини. Це надає їй можливість бути більш витривалою та менше піддаватися зараженню»,- пояснює фахівець.
Ірина Мельнікова окремо наголошує, що при вирощуванні плодоовочевої продукції виробникові потрібно вирішувати також питання її захисту.
Саме з цією метою компанією BioNorma розроблено препарат «Біонорма Триходерма», що призначений для захисту плодоовочевих та ягідних культур. Препарат в гранульованій формі захищає рослини від грибкової інфекції та знезараження ґрунту.
«Препарат дозволяє інтегрувати біоагента в кореневу систему рослини та захистити її на найбільш ранньому етапі, запобігаючи ураженню всього рослинного організму.
Препарат «Біонорма Триходерма» також чудово працює проти такого захворювання як чорна ніжка розсади. Як відомо, спори збудника даного захворювання зберігаються у ґрунті, і за сприятливих погодних умов – підвищена температура та вологість – вони активно інфікують кореневу систему рослини та буквально протягом одного-двох днів можуть повністю знищити розсаду. Інтегруючи препарат в кореневу систему рослини, ми можемо знезаразити ґрунт та таким чином зберегти рослини»,- пояснює Ірина Мельнікова.
Отже, «Біонорма Триходерма» активно використовується для захисту корнеплодів і бульб. За словами фахівця, оскільки більше 90% збудників гнилі знаходяться саме у ґрунті, при висаджуванні бульб вони одразу можуть бути інфіковані, що загрожує втратою більшої частини врожаю. «Внесення препарату «Біонорма Триходерма» здатне повністю знезаразити ґрунт перед висадкою»,- резюмує керівник лабораторії Інституту Агробіології компанії BioNorma.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!