Що символізують компоненти куті – традиційної страви на Святвечір

0 30

Вже сьогодні ввечері українські сім’ї зберуться за одним столом, щоб вшанувати народження Ісуса Христа. У передвечір Різдва, на Святвечір, на стіл традиційно ставити 12 пісних страв, пише SEEDS.

Кутя – головна страва Святвечора, тому і вечеря починається саме з нею. За давньою традицією перші три ложки куті куштує голову сім’ї, що символізує офіційний початок святкових урочистостей.

Читайте також: Підземна резиденція святого Миколая на Одещині встановила світовий рекорд

З куті починають різдвяну трапезу і закінчують ложкою цієї трапези, обмінюючись побажаннями і пригощанням померлих предків. Її часто готують на основі узвару або води, змішаної з медом, і часто дають такі інгредієнти, як родзинки, мак і горіхи. Кожен з компонентів щось символізує.

Зерно, з якого готують кутю, символізує вічне життя, воскресіння й достаток.

Мед – символ райського блаженства, здоров’я та щасливого побуту.

Мак і горіхи – символи статусу й родючості.



На Святвечір готують пісну версію куті, остання піст триває до наступного дня – Різдва. Кутю за традицією їдять усі члени родини і нею навіть пригощають худобу та свійських тварин, щоб ті не захворіли та принесли приплід у новому році.

У різних регіонах України є традиція класти колоски під миску з кутею. Їх потім зберігають цілий рік як захисний оберіг.

Цю обрядову страву готують тричі під час Різдвяних свят:

  1. Багата кутя готується на Святий вечір (24 грудня).
  2. Щедра кутя – перед Новим роком (31 грудня), на свято Маланки.
  3. Голодна кутя – у переддень Водохреща (5 січня). Така кутя зазвичай готується лише із зерна та меду.


Особливості приготування куті з пшениці:

Інгредієнти:

  • Зерна пшениці – 1 склянка
  • Мед – 2-3 ст. л
  • Мак – ½ склянки (тут можна додати посилання на мак деко, макову начинку добрик і тд)
  • Вода – 3 склянки
  • Родзинки ½ склянки(тут можна додати посилання на родзинки деко)
  • Подрібнені волоські горіхи – 1/2 склянки

Вважається, чим ситніша кутя, тим краще. Якщо вона буде багатою та смачною, отже наступний рік буде вдалим, з хорошим врожаєм та у достатку.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!