Що ООН рекомендує Україні та іншим країнам для покращення якості харчування?
Протягом трьох днів країни-члени ФАО регіону Європи та Центральної Азії, серед яких є й Україна, обговорювали поточні сільськогосподарські проблеми, які є ключовими для трансформації продовольчих систем регіону з метою покращення якості харчування. У межах сорок другої сесії Європейської комісії з сільського господарства було також проголосовано за рекомендації щодо вдосконалення агропродовольчого виробництва, підтримки сільської економіки та просування гендерних питань, повідомляє SEEDS.
Кожні два роки ФАО скликає сесії Комісії, що сприяють співпраці в питаннях розвитку сільського господарства та надають рекомендацій для 55 членів з регіону Європи та Центральної Азії. Ця сесія була зосереджена на забезпеченні здорової та поживної дієти для всіх, особливо для найбільш уразливих груп населення, і розв’язання проблеми неповноцінного харчування у всіх його формах.
Члени наголосили на необхідності вийти за межі продовольчої системи як лінійної та вузької концепції, а замість цього використовувати цілісний та комплексний підхід, який веде до покращення виробництва, покращення якості харчування, покращення стану навколишнього середовища та покращення якості життя через досягнення синергії та компромісів у конкретних галузях. Країни також відстежуватимуть та враховуватимуть вплив пандемії COVID-19 на продовольчу безпеку, харчування та джерела засобів існування населення, яке займається виробництвом продовольства.
У зв’язку з цим, з метою перетворення способів виробництва, переробки, розподілу, підготовки та споживання харчових продуктів, а також підвищення якості харчування в регіоні, Комісія рекомендує зміцнювати співпрацю та міжгалузевий діалог, забезпечувати збалансованість між здоровим харчуванням та стійкістю, підвищувати рівень рівності та інклюзивності через надання підтримки джерелам засобів до існування та якості харчування для найуразливіших верств населення, а також збільшувати інвестиції в агропродовольчі системи за допомогою підвищення ефективності виробництва та доданої вартості.
«Диверсифікація продовольчих систем сприяє підвищенню стабільності, життєстійкості та стійкості, та, зрештою, доступності різноманітних та поживних харчових продуктів. Для підвищення якості виробленої продукції необхідно забезпечувати більшу різноманітність масштабів виробництва, сільськогосподарських культур, каналів збуту, джерел фінансування, фінансових інструментів, технологій, доданої вартості та соціальних процесів, — зауважив Петро Влодарчик, секретар Європейської комісії з сільського господарства. – На цьому засіданні такий підхід знову отримав підтвердження. Рекордна кількість учасників від країн-членів та спостерігачів від громадянського суспільства, неурядових організацій та наукових кіл також свідчить про його важливість».
У доповіді сесії країнам-членам рекомендовано створювати належне середовище для впровадження інновацій та надавати підтримку у розвитку фінансових систем, що сприяють збільшенню та диверсифікації фінансових інструментів та постачальників послуг. На підтримку цього ФАО зобов’язалася, поміж іншого, сприяти обміну знаннями та досвідом, надавати відповідні дані та аналіз, а також популяризувати зелені, природні рішення.
Регіон Європи та Центральної Азії відрізняється високим ступенем різноманітності стану справ у галузі розвитку, природних ресурсів та структурних характеристик. Тому країни стикаються з різними проблемами, зумовленими неповноцінністю харчування, а також з різними перешкодами на шляху до сталого та інклюзивного перетворення місцевих продовольчих систем та сільських районів.
Територіальні підходи, що визнають екологічні та соціально-економічні відмінності як визначальні фактори розвитку, є важливими інструментами досягнення більш інклюзивного соціально-економічного та екологічного розвитку на місцевому рівні, забезпечуючи при цьому включення їх до національних, регіональних та глобальних процесів, зокрема у Порядок денний у сфері сталого розвитку на період до 2030 року.
«Включення принципів територіальних підходів до національних програм може сприяти досягненню Цілей сталого розвитку (ЦСР) та принципу “нікого не залишати осторонь”», – додав Петро Влодарчик.
Сприяння гендерній рівності
З 2010 року досягнення у сфері активізації питань гендерної рівності та соціальної інклюзії у роботі ФАО у регіоні безперервно знаходять своє відображення у порядку денному Комісії. Під час поточної сесії ФАО представила доповідь про хід реалізації Регіональної стратегії з питань гендерної рівності та плану дій на 2019-2022 роки, а також позначила гендерні розриви, які зберігаються, що вимагають додаткової уваги та заходів та обмежують досягнення країнами-членами ЦСР.
З урахуванням цього ФАО рекомендувала впровадити заходи сільськогосподарської політики, що спрямовані на перетворення в гендерній сфері та на усунення корінних причин нерівності, а також відображають внесок сільських жінок у роботу ланцюжків доданої вартості у агропродовольчому секторі; необхідно також підвищувати якість даних, що збираються, та гендерної статистики, а також проводити подальший аналіз гендерного розриву у сфері доступності сільськогосподарських послуг, сировини та ресурсів. Крім того, країнам-членам та ФАО необхідно продовжувати розширювати права та можливості сільських жінок, підтримуючи їхню участь у процесі ухвалення рішень, а також надаючи їм економічну підтримку за допомогою реалізації цільових заходів у галузі економічної, соціальної та екологічної політики та проєктів, пропонуючи їм різноманітні та стійкі можливості для отримання доходу.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!