Ще 8 українських продуктів можуть отримати захищене географічне зазначення
Уже три українські продукти направлені для включення до європейського реєстру географічних зазначень – це овеча та коров’яча бринза, а також черешня. Тепер до списку унікальних сільськогосподарських продуктів можуть потрапити українські вина, мед, кавуни та інші продукти – усього 8 зазначень, повідомляє SEEDS.
Створення географічних зазначень для нових продуктів обговорювалося минулого тижня під час першого засідання експертної комісії щодо погодження специфікацій товарів із географічними зазначеннями під головуванням заступника Міністра економіки України Ірини Новікової.
Зокрема, два зазначення стосуються унікальної туристичної території, села Фрумошика Нова на Одещині. Населеного пункту, що практично припинив своє існування, але був відновлений як туристичний та сільськогосподарський об’єкт завдяки зусиллям місцевих ентузіастів.
У цілому, обговорюється внесення до переліку захищених географічних зазначень таких продуктів:
«ДОЛИНА ФРУМУШИКА» – застосовується для вин тихих, а саме білого, червоного та рожевого, які виробляються виключно з винограду, вирощеного у межах географічного району «Долина Фрумушика» (південно-західна частина Одеської області);
«ХЕРСОНСЬКИЙ КАВУН» – поєднання селекційних досягнень та кліматичних умов Херсонського регіону створили оптимальні умови для отримання плодів, які характеризуються високою врожайністю та унікальними смаковими якостями;
«ПРИДУНАЙСЬКА БЕССАРАБІЯ» – застосовується для вин тихих та ігристих, які виробляються з винограду, який визначено за відповідними сортами та має походження щонайменше 85 відсотків із цього географічного місця;
«ЯЛПУГ» – назва місця походження, яка визначає територію виробництва вин тихих, що розташована навколо озера Ялпуг (найбільше природне озеро лиманного типу в Україні) у південно-західній частині Болградського району Одеської області);
«МЕД ЗАКАРПАТТЯ/ЗАКАРПАТСЬКИЙ МЕД» – монофлорний чи поліфлорний мед, особливі якості якого формуються завдяки специфічній медоносній флорі Закарпатського регіону, виділяється декілька видів меду:
– Весняний мед – мед з чорниці (яфин-мед) та травневий збір;
– Літній мед – закарпатський літній збір, високогірний збір, мед з гірської малини та мед іван-чаю;
– Осінній мед – лісовий мед та мед гірчака сахалінського (мед Вейріха);
«М’ЯСО БАРАНИНИ ФРУМУШИКА/БАРАНИНА ФРУМУШИКА» – географічне зазначення для м’яса баранини Фрумушика, яке має репутацію унікального м’яса, отриманого із окремих порід овець, що випасають на території Тарутинських степів. Щонайменше 60 відсотків кормів – це трава чи сіно походженням із географічного району;
«ЗАКАРПАТТЯ/ЗАКАРПАТСЬКЕ ВИНО» – географічне зазначення для вина тихого, яке виробляється із окремих сортів винограду, що вирощено виключно на території визначеного географічного району (схили Карпатських гір Закарпатської області (Берегівський, Ужгородський, Хустський та Мукачівський райони);
«АША-АБАГ» – географічне зазначення для вина тихого та ігристого, яке виробляється із сировини щонайменше 85 відсотків якої вирощено на визначеній території навколо села Шабо Білгород-Дністровського району вздовж правого берегу Дністровського лиману.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!