Сезон 2021 року став справжнім випробуванням для картоплярів
Минулого року картоплярам України довелося подолати чимало кліматичних перешкод. Однак перешкоди економічні – подорожчання палива і добрив, зробили сезон-2021 справжнім випробовуванням. Чи всі картоплярі подолали його і як уникнути повторення старих помилок, в інтерв’ю для EastFruit розповів Сергій Бородавко, керівник з продажів компанії «Агріко Україна», пише SEEDS
– Щороку нова погода і нова економічна ситуація підкидають картоплярам нові проблеми. Що було найпроблемнішим у минулому сезоні?
– Минулого року погода вплинула на вегетацію та врожай картоплі як ніколи раніше. Через холодну весну і рясні опади посадку картоплі в багатьох регіонах України довелось розпочати майже на місяць пізніше ніж зазвичай. Коли весна волога і холодна, зазвичай фермери стикаються з такою хворобою, як ризоктоніоз картоплі.
Влітку в традиційних для картоплярства регіонах спостерігалась надзвичайно спекотна погода. Це Київська, Чернігівська, Житомирська, Полтавська та Сумська області. Тут було дуже мало опадів і дуже високі температури, які провокують появу альтернаріозу картоплі. На півдні України, це Херсонська, Запорізька та Одеська області, минулого літа навпаки лили дощі – це доволі нетипова для цього регіону погода. Влітку тут випало надзвичайно багато опадів, які не дуже сприятливо вплинули на розвиток картоплі. Такі погодні умови часто провокують появу та розповсюдження фітофторозу картоплі.
Восени знову почались дощі, через що період збирання врожаю суттєво затягнувся. Це негативно позначилось і на якості самої картоплі, і на змозі вчасно та якісно зібрати врожай.
– Сезон 2021 був доволі ризикованим, але загалом позитивним – картопля, попри літню спеку, вродила гарно. Однак з ціною на картоплю так не пощастило. Чи вдалось українським картоплярам оговтатись і заробити?
– Багато заробити на жаль, нікому не вдалось. Все через високі ціни, які склалися сьогодні на добрива, засоби захисту та пальне. Все зароблене доведеться витратити, на новий сезон грошей вже не вистачає.
Високої ціни на картоплю цього сезону не було і поки що не очікується.
В Україні професійне вирощування картоплі – це тільки 7% від всього ринку. Решта 93% – це приватне виробництво, які можуть реалізовувати зібраний врожай за цінами, нижчими за ринкові. Цьогоріч саме вони суттєво збили ціну на картоплю.
Приватні фермерські господарства готові продавати картоплю і по 3-4 гривні. Вони формують ціни на товар зовсім не так, як великі виробники. Їм не потрібно враховувати ані зарплат для працівників, ані грошей на зберігання і таке інше.
До того ж у цьому сезоні у нас не було зовнішніх ринків, куди б можна було реалізувати надлишок вирощеної картоплі.
Раніше ми могли реалізовувати картоплю у Білорусь, однак з політичних міркувань тепер це неможливо. В нас є пропозиція, на зовнішніх ринках є попит на картоплю, ми могли б його задовольняти, що трохи підвищило б у нас ціну. Ми були змушені продавати картоплю тільки всередині країни. Але внутрішній попит менший від пропозиції на ринку, та й маржа невисока.
Якби наступного року не було підвищення вартості добрив та пального, фермери могли б закінчити сезон відносно вдало. Але, враховуючи, що наступний сезон змушує вкладати ще більші кошти ніж раніше, є два варіанти розвитку. Перший – вишукувати резерви, щоб зберегти ті площі під картоплею, які були раніше, другий – зменшити їх кількість.
Не так просто покинути повністю картоплярство, тут багато специфічної техніки, яка коштує мільйони. Дешевше продовжувати бізнес, адаптуючись до нових умов, роблячи його більш ефективним.
– Чи є сорти картоплі, які потребують менше дорогих нині азотних добрив?
– Такі сорти є. Скажімо сорт картоплі від «Агріко Україна» «Парадізо» потребує на 20% менше азотних добрив від стандарту їх внесення. Сорти «Еволюшен», та «Арізона» – на 10%. Це не так багато, але краще ніж нічого. Насьогодні всі ці сорти картоплі вже повністю реалізовані.
Раніше фермерів в сортах картоплі цікавили переважно врожайність та період вегетації, але тепер активізувався інтерес до сортів, які можуть активніше опиратися захворюванням.
У цьому сезоні в нас з’явився сорт картоплі «Алюетт», який дуже стійкий до фітофтори. Він має максимальну стійкість до захворювання і листя і бульби. Цей сорт теж розкупили весь.
– Восени минулого року рясні дощі додали врожаю, але зіпсували якість картоплі, закладеної на зберігання. Як вберегтись від повторення таких помилок в майбутньому?
– Минулого року це була переважно проблема Південних регіонів. Влітку, через чималі опади, картопля набрала багато вологи і після збору врожаю почала швидко гнити.
Ті, хто почав копати картоплю пізніше, мали іншу проблему – літня спека. Багато фермерів внесли в цей час великий об’єм добрив, однак через брак вологи внесені добрива не засвоїлись.
Добрива почали діяти тільки наприкінці літа, коли пішли пізні дощі, не на початку, а в кінці вегетації, зробивши період вегетації довшим. Через це під час збирання врожаю картопля не змогла вчасно формувати шкірку. Відтак з’явились проблеми з травмуванням, захворюваннями, потім в багатьох картоплярів виникли складнощі зі зберіганням такої картоплі на складах.
Аби таке не траплялось, потрібно добрива вносити більш дрібно, щоб вони засвоювались картоплею. Потрібно планувати внесення добрив, мікродобрив, застосовувати їх в різні період, щоб картопля максимально ефективно могла їх використати і пережити стресові умови.
– Ще восени більшість українських фермерів не закупили добрива, що може спричинити справжню катастрофу, зокрема у картоплярстві. Чи змінились ситуація і песимістичні настрої?
– Така ситуація виникає не вперше, і раніше були стрибки валюти, які також спричиняли подорожчання добрив і пального. В цьому сезоні це проблема не тільки України – це проблема загальноєвропейського рівня. Вона вимагає економічного та більш ґрунтовного підходу до використання добрив.
Перше, що потрібно зробити перед посадкою картоплі – провести аналіз ґрунту, аби розуміти якою ж є реальна потреба, тільки потім купувати та вносити потрібну кількість потрібних добрив. Не «на око», і не навмання, як багато хто робить досі.
Потрібно використовувати тільки ті добрива, які потрібні, виходячи з аналізу ґрунту і не більше, ніж потрібно. Це якраз і дозволить отримати економію на добривах.
– Агро – непередбачуваний і ризикований бізнес. Як можна уникнути непотрібного ризику картоплярам України?
– В Україні дуже мало професійних складів, де можна зберігати картоплю. Чимало фермерів звикли до такого: картоплю викопують і одразу ж продають. Не весь врожай є змога закласти на зберігання. Оскільки картоплю викопують восени всі, пропозиція доволі висока, що, знову ж таки, суттєво збиває ціну.
Ті фермери, в кого немає складів, вимушені віддавати вирощений врожай бодай за якісь кошти, щоб не викидати її чи не залишати картоплю в землі. А це також провокувало зниження цін.
Нові економічні реалії змушують фермерів враховувати те, скільки вони реально зможуть закласти картоплі на зберігання. Це дозволить їм більш ефективно планувати об’єми вирощування. Не навмання, а планово: скільки зможемо реалізувати, стільки і вирощуємо.
З питань співпраці з компанією “Агріко Україна” звертайтеся за тел.:
+38 044 528 61 08
+38(099)1000-454
+38(067)1000-454
e-mail: potato@agrico.com.ua
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!