Сезон-2020 виграють ті виробники заморожених ягід, які матимуть якісну продукцію
Обвал світових ринків свіжої ягоди через коронакризу, погодні катаклізми, дефіцит робочої сили та ще низка факторів негативно відіб’ється на розвитку ринку-2020. Таку думку висловив Анатолій Богдан, директор компанії “Інсолар-Холод”, що займається проектуванням та монтажем холодильних систем для виробників плодоовочевої продукції.
“Пандемія коронавірусу буквально обвалила світові ринки свіжої ягоди. До проблем невиконання раніше законтрактованих бізнес-партнерами зобов’язань, зниження цін, погодних катаклізмів, від яких постраждали ягідні плантації в Європі в цілому і Україні зокрема, додалася і ще одна – дефіцит робочої сили. Все це в сукупності негативно відіб’ється на розвитку ринку-2020”, – говорить Анатолій Богдан.
У цих умовах Анатолій Богдан прогнозує, що певна частина ягоди, раніше вирощена для свіжого ринку, буде реалізовуватися виробниками переробникам, які займаються її заморожуванням.
“До цього ягідників підштовхує реальна ситуація, що склалася на ринку, пов’язана з відсутністю попиту на свіжу ягоду”, – говорить директор “Інсолар-Холод”.
Говорячи ж про перспективи компаній, що займаються переробкою і заморожуванням ягід, на ягідний сезон-2020 року, Анатолій Богдан зазначив, що в умовах зниження попиту і великої кількості пропозиції на ринку, особлива увага покупця буде приділятися якості замороженої ягоди.
“Це, в першу чергу, стосується таких традиційних видів ягід як суниця садова, лохина, малина. Компанії, що займаються переробкою ягід, які запропонують на експортному або внутрішньому ринку, так званий, некондиційний товар, швидше за все, закінчать сезон зі збитками, адже купувати таку ягоди не буде ніхто. У цих умовах особливо актуальним стає питання правильної організації процесу заморозки”, – говорить фахівець.
Як зазначає Анатолій Богдан, в якості одного із способів можна вибрати шокову заморозку. “Фахівцям у сфері холодильного обладнання відомо, що вона поділяється на два види – динамічну і статичну. Статична заморозка є оптимальною, особливо при невеликому обсязі переробляється ягоди – вона проводиться при температурі 35-42 °С, а ягода укладається перед відправкою в морозильну камеру на спеціальні стелажі. При цьому зберігаються всі необхідні якісні характеристики продукції”, – говорить керівник компанії “Інсолар-холод”.
У свою чергу, динамічна заморозка відбувається в швидкоморозильних тунелях. “З огляду на обсяги виробництва замороженої ягоди, які були зафіксовані в Україні в останні роки, цей вид заморозки став найбільш затребуваним, адже продуктивність при даному виді шокової заморозки починається від 1 тонни продукції на годину. Також необхідно пам’ятати, що ягоду перед заморожуванням необхідно охолодити в найбільш короткий термін після збирання”, – розповідає Анатолій Богдан про нюанси виробництва замороженої ягоди.
Водночас фахівець наголошує, що від того наскільки швидко відбудеться процес заморозки залежить якість ягоди. “Це може мати визначальне значення в нинішніх умовах. Адже в сезоні-2020 виграють ті виробники замороженої ягоди, які зможуть запропонувати якісний продукт”, – резюмує директор “Інсолар-Холод”.
SEEDS.org.ua за інформацією EastFruit
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!