Селекціонери з України за допомогою ШІ створили унікальну мультикольорову цукрову кукурудзу

0 194

Сьогодні в Україні активно розвивається напрямок переробки аграрної продукції, зокрема овочів. Цукрова кукурудза – один з овочевих лідерів саме у галузі переробки, пише SEEDS

Про це розповів Михайло Нагорняк, засновник і директор компанії «Мнагор», під час конференції «Прибутковий агробізнес 2025: Освіта. Технології. Фінанси», організованої агромедіа-агенцією Sapienza.media.



«Цукрова кукурудза – це овоч, який добре піходить для переробних підприємств: заморозка, як зернами так і цілими качанами, консервація чи навіть вакуумна упаковка. Тому знаходиться на другому місці по значенню для переробних підприємств після томату.

Кукурудза доволі популярна культура у всьому світі. Однак в Україні рівень споживання цукрової кукурудзи на душу населення оцінюється приблизно у 3,5 кілограма на рік. Для порівняння, у США цей показник – 17 кілограмів на душу населення. Наразі ми маємо по всій країні щодо цього певний дефіцит.

Навіть більше, ми, українці, маючи можливість вирощувати цукрову кукурудзу на своїх полях закуповуємо її закордоном. Загальновідомо, що до вторгнення торгова марка «Бондюель», завозила солодку кукурудзу для виробництва з росії, зараз цей імпорт надходить з Угорщини та Польщі. Торгова марка «Чемпіон», завозить продукцію для консервації аж з Китаю, а ТМ Чумак – з Молдови. Наша компанія вирішила змінити це і почали ми з генетики», – розповів Михайло Нагорняк.



Традиційно в Україні домінує жовтий колір кукурудзи, розповів селекціонер, однак компанія «Мнагор» створила білу кукурудзу, гібридного сорту Білий Кролик, яка стала надзвичайно популярно. Цьогріч її вперше законсервували у промислових масштабах.

«В цьому році ми вперше законсервували нашу кукурудзу з білими зернинами сорт. Зробила це торгова марка «Бабусин продукт» на Черкаському підприємстві «Агроспецпроєк». Наразі вдалось виготовити приблизно 40 тисяч банок. Керівник підприємства каже, що такою кукурудзою вже зацікавились в Японії та ЄС.

В менших об’ємах але дедалі більше фермерів України вже виготовляють продукцію з нашої цукрової кукурудзи. Тобто цей продукт може стати доволі популярним», – додає керівник компанії «Мнагор».



Крім кукурудзи з білими зернинами вінницька компанія створила двокольорову біколор кукурудзу, яка має і білі, і жовті зернини на одному качані. З часом створили гібридний сорт під назвою «Мармурова», який отримав визнання не тільки в Україні. Наразі йому належить біля 60% вітчизняного ринку цукрової кукурудзи біколор-типу.

«Ми фактично піонери ринку. Працюючи в селекції, створюючи нові сорти, гібриди, комбінації я залучив до роботи навіть штучний інтелект, аби дізнатися його бачення розвитку селекції. Ми фактично пів року працювали в цьому напрямку, проаналізували всі лінії нашої компанії, зокрема фіолетові та червоні лінії та сорти кукурудзи, яка має лікувальні властивості.

Зрештою сьогодні ми з гордістю презентуємо першу в світі фіолетову суперсолодку цукрову кукурудзу сорту «Бордо». Такі форми кукурудзи з фіолетовими і навіть чорними зернинами існують, але вони ніколи до цього часу не були суперсолодкими», – нагадує Михайло Нагорняк.



Отримавши червону кукурудзу селекціонери з Вінниці вирішили не зупинятися, а спробувати поєднати ці фіолетові насінини з традиційними жовтими. Так у компанії «Мнагор» з’явився новий гібридний сорт «Український Біколор».

«Це вже офіційний сорт, який зареєстрований в реєстрі сортів України. А створили ми «Український Біколор» саме у колаборації зі штучним інтелектом. Працюючи в колаборації зі штучним інтелектом, «згодовуючи» ШІ власні розробки та прагнення до біорізноманіття виникла ідея додати солодкій кукурудзі ще більшої мультикольоровості, так виник ще більш неймовірний сорт «Вишиванка». На одному качані такої цукрової кукурудзи поєднуються не тільки червоні та жовті, а й білі, зелені та фіолетові насінини, створюючи унікальний узор першої в світі мультикольорової суперсолодкої кукурудзи», – наголошує відомий селекціонер.

За його словами, такої кукурудзи немає ніде в світі, окрім України. В багатьох країнах світу вона вже викликала жвавий інтерес. Інформацію про українську «Вишиванку» навіть надрукували видання в колисці європейської селекції, – Нідерландах.



«Українцям вдалося першим в світі створити фіолетово-сині гібридні сорти цукрової суперсолодкої кукурудзи із геном цукристості Sh2, це «Вишиванка» – мультикольорова цукрова кукурудза, «Український Біколор» – синьо-жовта та Бордо фіолетово-червона суперсолодка цукрова кукурудза.

Відомо, що антоціани – це природні пігменти, які надають рослинам червоного, фіолетового або синього забарвлення, мають антиоксидантні властивості і здатні захищати рослини від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання, а також мають ряд корисних для здоров’я властивостей і можуть бути джерелом додаткових антиоксидантів для раціону харчування людини.

Такі переваги антоціанів особливо важливі в умовах зміни клімату, коли навіть в Україні бувають екстремально високі температури. Саме кукурудза із фіолетовими зернами часто більш стійка до різних стресів, таких як посуха, засолення ґрунту та екстремальні температурні режими», – наголошує Михайло Нагорняк.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!